ChatGPT: hogyan működik, mire jó, mennyire veszélyes? – Videón Prószéky Gábor előadása

Kérdezünk tőle, csevegünk vele, tudása pedig kimeríthetetlennek tűnik. Ez a ChatGPT, amelyről nagyon sokat hallottunk, de arról már sokkal kevesebbet tudunk, hogy miből táplálkozik ez a mindentudás, hogyan működik a ChatGPT, és miben támaszkodhatunk rá valójában. Prószéky Gábor programtervező matematikus, nyelvész segített válaszolni tudományünnepi előadásában.

2023. november 8.

A mesterséges intelligencia nyelvi képességeivel való első tömeges találkozás a ChatGPT nevű chatbot berobbanása volt 2022 végén, sokakban bizonytalanságot, sőt félelmet keltve. Fontos segítséget nyújthat az ilyen – elsősorban az emberi nyelvet magas szinten használó – eszközök képességeinek reális megítélésében, ha kicsit belelátunk, hogyan működnek a gépi tanuláson alapuló nyelvi modellek, és mire használhatók valójában. Ehhez adott támpontokat a téma nemzetközileg elismert szakértője, Prószéky Gábor programtervező matematikus, nyelvész, az MTA doktora, a ChatGPT „kisöccsének” tekinthető magyar PULI-t kifejlesztő Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Képgaléria az előadásról a fotóra kattintva tekinthető meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Prószéky Gábor a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára, az MTA doktora. Társalapítója a nyelvtechnológiával foglalkozó MorphoLogic Kft.-nek, amely a kutatás-fejlesztés területén olyan partnerekkel dolgozott 1991-es indulása óta, mint például a Microsoft, az IBM vagy a Xerox, illetve a legnagyobb európai egyetemek és kutatóközpontok. Számos egyetemen tanított a nyelvtechnológia bölcsészettudományokban való felhasználási módjairól. Több mint 30 nyelvtechnológiához kapcsolódó projektben vett rész. Mintegy 200 tudományos cikk és 3 nyelvtechnológiáról szóló könyv szerzője.