Az ukrajnai háború: Pillantás a hírek hátterére – Videón Kaiser Ferenc előadása

Bár Oroszország Ukrajna elleni agressziója már majdnem két éve tart, a végét még egyáltalán nem látni. Mi vezetett idáig, hogyan írható le a jelenlegi helyzet, és mik lehetnek a közeljövő lehetséges fejleményei? Erről beszélt a Tudományünnep+ keretében tartott előadásán Kaiser Ferenc katonai szakértő.

2023. november 16.

Amikor 2022 februárjában Oroszország háborút indított szomszédja, a független Ukrajna ellen, sokan nem értették, hogy mi a célja egyáltalán az orosz hadműveletnek. Mi az az ukránkérdés, és miért nem lehet diplomáciai eszközökkel megoldani, miért nyúlt Vlagyimir Putyin a fegyverekhez? Ez is szóba került Kaiser Ferenc előadásán.

További képek az előadásról a fotóra kattintva tekinthetők meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A katonai szakértő beszélt arról is, miért volt képes a gyors orosz katonai sikereket jósló várakozásokra rácáfolva Ukrajna nem csupán arra, hogy visszaverje a támadást, hanem arra is, hogy később ellentámadást indítson.

Miért nem sikerülhetett az orosz agresszió? Milyen hátteret nyújt az ukrán honvédő háborúhoz a „globális” Nyugat? E kérdésekre is válaszolt az előadáson Kaiser Ferenc, de arra is kitért, hogy milyen fejlemények várhatók a közeljövőben akkor, amikor az elemzők az ukrajnai háborút leginkább a „patthelyzet” kifejezéssel írják le.


Kaiser Ferenc 1995-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán, történelem szakon szerzett diplomát, majd ugyanott 2001-ben történelemből PhD-fokozatot. 2002-ben a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Karán nemzetközi szállítmányozásból és logisztikából diplomázott. 2012-ben elvégezte a George C. Marshall European Center for Security Studies Program in Advanced Security Studies tanfolyamát Garmisch-Partenkirchenben. 2001 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. 2015 és 2021 között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. 2021 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi docense. Kutatási területe a tengeri hadviselés elmélete és gyakorlata, globális biztonsági kihívások, illetve modern (aszimmetrikus) konfliktusok, amelyekhez kapcsolódóan közel ezer médiamegjelenése volt az elmúlt húsz évben.