Koncerttel zárult a Magyar Tudomány Ünnepe

A hagyományoknak megfelelően komolyzenei hangversennyel, az Anima Musicae Kamarazenekar koncertjével zárult a november 3-án kezdődött tudományünnepi rendezvénysorozat. Az idei programokat Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke értékelte a záróünnepségen.

2022. december 2.

Erdei Anna elmondta: csaknem 60 tudományünnepi rendezvényt tartottak az MTA Székházban. Ezeken személyes jelenlét mellett több mint kétezren vettek részt.
Sokkal többen, összesen több mint 210 ezren nézték meg ugyanakkor az MTA YouTube-csatornáján az előadásokat, tanácskozásokat. Jellemző az idén debütáló Tudományünnep+ népszerűségére, hogy a 10 legnézettebb videóból 7 a Tudományünnep+ keretében szervezett eseményről készült.
A legnézettebb videó Rácz András történész előadása volt több mint 61 ezer nézővel, a második legnépszerűbb pedig Sudár Balázsnak a magyar őstörténettel kapcsolatos előadása volt több mint 49 ezer megtekintéssel.

Erdei Anna
(További képek a rendezvényről a fotóra kattintva tekinthetők meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Összehasonlításképpen: tavaly körülbelül 140 ezernek nézték meg a tudományünnepi videókat, az idei nézettség tehát mintegy 70 ezerrel haladta meg a tavalyit.

Erdei Anna jelentős változásnak nevezte, hogy idén első alkalommal a Magyar Művészeti Akadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is önálló rendezvénnyel vett részt az MTÜ-n. „A Magyar Tudományos Akadémia nagy örömmel fogadta be mindkét művészeti akadémia programjait ünnepi rendezvénysorozatába – idén először, de biztos vagyok abban, hogy nem utoljára. Építészetről, filmművészetről, képzőművészetről, irodalomról egyaránt hallhattunk a rendezvényeken, amelyeken az is ismét bebizonyosodott, hogy a tudománynak és a művészetnek számos kapcsolódási pontja van. Miként az is, hogy egyik nélkül sem lehetséges a világ megismerése" – mondta az MTA főtitkárhelyettese.

Az ünnepi köszöntő után az Anima Musicae Kamarazenekar adott koncertet. Műsorukon Bartók Béla Divertimentója és Ludwig van Beethoven 4. szimfóniája szerepelt. Vezényelt Tihanyi László, a SZIMA Zenei Alkotóművészeti Osztályának elnöke.