Tudomány és Parlament: Együtt a járvány ellen – Felvétel az előadásokról és a panelbeszélgetésről

A tudománynak a járványkezelésben, valamint a kormányzati döntéshozatalban játszott szerepéről, illetve a pandémiás időszak társadalmi-gazdasági tapasztalatairól tanácskoztak a Magyar Tudomány Ünnepe hagyományos, Tudomány és Parlament című rendezvényének résztvevői.

2021. november 11.

Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntője után a bevezető előadást Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke tartotta
„A tudomány szerepvállalása a COVID-19-pandémia, egy világkatasztrófa során” címmel.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt, milyen szerepet töltött be a tudomány az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkájában.

A tudománynak a járvány kezelése érdekében tett erőfeszítéseiről Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, az MTA doktora tartott előadást.

„A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet központi szerepe a hazai COVID-19-betegek innovatív kezelésében és ellátásuk szervezésében” címmel Vályi-Nagy István, az MTA doktora, a DPC-OHII főigazgatója adott átfogó képet az intézmény tevékenységéről.

Keserű György akadémikus a COVID-19-pandémia idején megjelent vírusellenes gyógyszer-innovációkról beszélt.

Milyen társadalmi tapasztalatai vannak a pandémiás időszaknak az oktatás és nevelés világában? Erről tartott előadást Pusztai Gabriella, a Debreceni Egyetem professzora.

Panelbeszélgetés a tanácskozáson
(A képre kattintva képgalériánkat nézheti meg)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az előadásokat követő panelbeszélgetésen a poszt-COVID-helyzetképről és
a lehetséges forgatókönyvekről tartottak eszmecserét a résztvevők, Sarkadi Balázs, az MTA rendes tagja, Halmai Péter, az MTA levelező tagja, valamint Szentgáli-Tóth Boldizsár PhD a Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézet kutatója.

A moderátor Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság elnöke, valamint Oberfrank Ferenc, az MTA Titkársága Köztestületi Igazgatóságának vezetője, az MTA Poszt-COVID Program koordinátora volt.

A tanácskozás zárszavában Kollár László, az MTA főtitkára méltatta az esemény, valamint a kutatók és döntéshozók közötti párbeszéd jelentőségét.