Fenntarthatóság az energetikában, környezetvédelem a pénzügyekben – Kandrács Csaba és Ifj. Chikán Attila előadása videón

Milyen kapcsolat van a pénzügyi rendszer és a természeti környezet között? Hogyan jelennek meg a fenntarthatósági szempontok a vállalati stratégiákban? Egyebek mellett ezekről beszélt tudományünnepi előadásában Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Ifj. Chikán Attila közgazdász. Előadásaik felvétele cikkünkből elérhető az MTA Youtube-csatornáján.

2021. november 18.

Környezetvédelem a pénzügyekben – mit adhat a tudomány, mit tehet a lakosság?

Előadó: Kandrács Csaba
A közelmúltban mind nemzetközi téren, mind itthon reflektorfénybe került a pénzügyi rendszer és a természeti környezet sajátos kapcsolata. A klímaváltozás és más környezeti problémák kockázatot jelentenek például a bankrendszer számára. Finanszírozóként viszont a piaci szereplők döntései is kihatnak a természetre. A szabályozók, köztük az MNB dolgoznak e kihívások körültekintő rendezésén, de e folyamatban nagy szükség van a közgazdaság-tudomány és a természettudományok hozzájárulására. Sőt, a tudományos élet képviselőin túl a lakossági edukáció és szemléletformálás is kulcstényező lehet. Az előadás ezen összefüggéseket mutatta be.

Névjegy
Dr. Kandrács Csaba a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős területének alelnöke, emellett számos elismert szervezet és bizottság tagja. 2012 óta aktívan segíti a Magyar Nemzeti Bank munkáját, 2013–2015 között a Monetáris Tanács külső tagja volt.


Fenntarthatóság és klímavédelem – az energetika szempontjai és lehetőségei

Előadó: Ifj. Chikán Attila
A fenntarthatósági szempontok erőteljes megjelenése a vállalati stratégiákban általánosságban is megfigyelhető.
Az energetikában azonban ez találkozott az elmúlt egy-két évtized robbanásszerű technológiai fejlődésével, ami számos új lehetőséget teremt, diszruptív változásokat is hoz az energetikában és az iparággal szorosan összefüggő klímavédelemben. Az előadó ezeket a trendeket, azok hatásait tekintette át, rövid kitekintéssel az európai és magyarországi szabályozásra is.

Névjegy
Ifj. Chikán Attila az ALTEO Nyrt. 2008-as megalapítása óta a vállalat vezérigazgatója. Vezetése alatt az ALTEO Magyarország egyik vezető energetikai vállalatává nőtte ki magát. Diplomáit a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és a Külkereskedelmi Főiskolán szerezte. A fenntarthatósági kérdésekben aktív vezérigazgató elnöke a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) szervezetnek, valamint betölti az AutoWallis Nyrt. Felügyelő Bizottságának elnöki tisztét is. A Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának, a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. Felügyelőbizottságának, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Fenntarthatósági Szakosztálya elnökségének tagja. A világ egyik legnagyobb és legrégebb óta működő gyermekjóléti szervezete hazai képviselőjének, az UNICEF Magyarországnak a felügyelőbizottsági tagja. A szakember a fenntarthatóság aktív véleményvezéreként blogot is vezet Chikansplanet néven.