Elhivatottsága, elszántsága, céltudatossága mindannyiunk számára példa – emlékezés az Akadémia alapítójára

A hagyományoknak megfelelően, a nagycenki Széchényi-mauzóleumban tartott koszorúzással és a sopronpusztai hársfaültetéssel emlékezett Széchenyi Istvánra és a Magyar Tudományos Akadémia alapítására Freund Tamás, az MTA elnöke és Kollár László főtitkár.

2021. november 3.

„A magyar történelemnek kevés olyan széles körben ismert alakja van, aki már kortársai tiszteletét is kivívta, s akit ma is a legnagyobbak között tart számon
a nemzeti emlékezet. Gróf Széchenyi István e kevesek közé tartozik. Pedig mi sem állt távolabb tőle, mint a népszerűség hajhászása” – mondta a nagycenki Széchényi-mauzóleumban Freund Tamás.

Freund Tamás Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az MTA elnöke szerint Széchenyi bírált, elemzett, vitázott, de nem csak beszélt és írt. Tervezett, szervezett, cselekedett. A vagyonát sem sajnálta, ha valamilyen magasztos cél eléréséhez volt szükség a pénzre. „Elhivatottsága, elszántsága, céltudatossága mindannyiunk számára állandó, soha nem halványuló példát jelent. A nemzet jövőjét néha gyötrő víziókkal szemlélő, de annak felvirágoztatása érdekében minden követ megmozgató nagysága előtt hajtunk ma ismét fejet” – mondta Freund Tamás.

Freund Tamás és Kollár László a Széchenyi-mauzóleumban Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben az MTA alapítása óta eltelt évek számát jelképező – idén 196. – hársfa elültetése előtt mondott köszöntőjében Kollár László arról beszélt, hogy Széchenyi egyfajta eleven iránytűje volt korának, a magyar történelem egyik kivételes időszakának,
a reformkornak.

Kollár László Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

„Az élhető jövő megteremtése volt a célja, miként ez a célunk majd kétszáz évvel később nekünk, kutatóknak itt a 21. század elején. Eszközünk a tudomány, amely a globális problémákkal küszködő emberiség számára az egyik legfontosabb iránytű. Egymást követő kutatói generációk egymásra épülő, folyamatosan tökéletesedő módszerei, műszerei, mind szorosabb együttműködése jelenthet megoldást az előttünk álló kihívásokra” – mondta Kollár László.