A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium – Benczúr András tudományünnepi előadása videón

Milyen céllal hozták létre és eddig milyen eredményeket ért el a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium? Erről beszélt Benczúr András, a MILAB szakmai vezetője. Előadásának felvétele cikkünkből elérhető az MTA Youtube-csatornáján.

2021. november 17.

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) célja Magyarország szerepének megerősítése az MI területén. Válaszul a nemzetközi és hazai kihívásokra, 2020-ban létrejött a MILAB azzal a céllal, hogy forráskoncentráció és -multiplikáció által Magyarországot helyzetbe hozza napjaink egyik legfontosabb K+F+I területén, egyaránt erősítve
az alapkutatási, az alkalmazott kutatási és az innovációs tevékenységet, szinergiájukat és eredményességüket, valamint elősegítve hazánk országhatárokon átívelő megaprojektekbe való bekapcsolódásának esélyét.

Az előadó a már több mint egy éve működő MILAB néhány kiválasztott eredményét mutatja be, amely a mély neuronhálózatok alkalmazásaival és korlátaival kapcsolatos, kitérve a szövegek és hálózatok neurális beágyazásaira.
Az alkalmazási területek között szó lesz a közösségimédia-események előrejelzéséről, ajánlórendszerekről, hálózati szereplőkről, többek között kriptopénz-tranzakciók deanonimizálásáról és a módszerek támadhatóságáról, sérülékenységéről.

Névjegy

Benczúr András 1997-ben szerzett PhD-fokozatot a Massachusetts Institute of Technologyn alkalmazott matematikából. Érdeklődése azóta az adattudomány felé fordult. A SZTAKI-ban számos ipari projekt, hazai és nemzetközi pályázat témavezetője. 2020. július 1-től a tíz intézményt tömörítő Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője, továbbá vezetője a Mesterséges Intelligencia Koalíció Adatipar Munkacsoportjának.