Tudomány és Parlament: A víz jelentősége és korlátai a 21. században – videón az előadások és a panelbeszélgetés

Melyek a legfontosabb víztudományi kutatások és hogyan tudnak az eddiginél is eredményesebben együttműködni kutatók és döntéshozók a vízzel kapcsolatos feladatok megoldásában? Ezekről a kérdésekről tanácskoztak a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat Tudomány és Parlament című rendezvényének résztvevői. Az előadások és a panelbeszélgetés videofelvétele cikkünkben elérhető.

2020. november 9.

Az alábbi videóra kattintva megnézheti a felvételt:

2016-ban indította el az MTA Nemzeti Víztudományi Programját, amelynek egyik fő célja a kormány vízügyi stratégiája, a Kvassay Jenő Terv tudományos alapjainak megteremtése és a fő kutatási irányok meghatározása. Mint azt egy tavalyi határozatában az Akadémia Elnöksége is megállapította, az MTA Nemzeti Víztudományi Program beszámolójában bemutatott eredmények szerint a nemzetközi trendekhez jól illeszkedő, sikeres kutatási program jött létre, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért indokolt a kutatómunka programszerű keretek közötti folytatása és kiterjesztése.

A tudományünnepi tanácskozáson az eddigi eredményekről és a legfontosabb további feladatokról szóló előadások hangzottak el, azokat pedig panelbeszélgetés követte.