Keserű György Miklós: Vírusellenes terápiás lehetőségek a Covid-19-fertőzés kezelésére – videón az előadás

Milyen eredményekkel járulnak hozzá a hazai gyógyszertervezési és gyógyszerkémiai kutatások a Covid-19 elleni védekezéshez? Erről beszélt a Magyar Tudomány Ünnepe kedd esti előadásában Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész, az MTA levelező tagja. Az előadás videofelvétele cikkünkben elérhető.

2020. november 10.

Az alábbi videóra kattintva megnézheti a felvételt:

A Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja március elején kapcsolódott be a Jakab Ferenc vezette Magyar Koronavírus-kutatási Akciócsoport munkájába azzal a feladattal, hogy gyógyszertervezési és gyógyszerkémiai tevékenységgel támogassa a Covid-19 elleni hazai védekezést. A kutatócsoportban egy rövid és egy hosszabb távú kutatási program indult, amelyek az új koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV-2 elleni terápiás lehetőségek kutatását tűzték ki célul. A járvány gyors kezelésére felmerülő lehetőségek közül a kutatócsoport egy széles spektrumú antivirális gyógyszer magyarországi kutatását, fejlesztését és klinikai vizsgálatát kezdte meg. A hatóanyag előállítására szolgáló eljárás kidolgozását követően a klinikai vizsgálatokra alkalmas gyógyszerkészítmény több hazai cég együttműködésében valósul meg. A klinikai kutatásokat a Kovács L. Gábor akadémikus vezette magyar HECRIN konzorcium végzi. A klinikai vizsgálatok célja a gyógyszerkészítmény hatékonyságának és biztonságosságának tudományos igényű igazolása Covid-19-fertőzésben. Amennyiben a vizsgálatok ezt megerősítik, a gyógyszerkészítmény már rövid távon a betegek rendelkezésére állhat.

A hosszabb távú kutatási program a SARS-CoV-2 szaporodásának specifikus gátlására irányul, amit úgy kívánnak elérni, hogy kikapcsolják a vírus szaporodásáért felelős egyik fő proteáz enzimet. Ennek érdekében a kutatócsoport új vegyületeket tervez, szintetizál és vizsgál a Semmelweis Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem kutatóival közösen. A Gyógyszerkémiai Kutatócsoport nemzetközi együttműködésekben is részt vesz. A Barcelonai Egyetemmel a vírus elleni új gátlószerek számítógépes tervezésével foglalkoznak, amelyeket az Oxfordi Egyetem Moonshot kutatási programjában tesztelnek. A tervezést a kutatócsoport újonnan kifejlesztett, különleges molekulagyűjteménye is segíti, amelyet az angol Diamond Light Source részecskegyorsító szerkezetkutató munkacsoportja vizsgál. A kutatások eredményeképpen már több ígéretes vegyületet találtak, amelyek további fejlesztések kiindulópontjául szolgálhatnak.

Névjegy

Keserű György Miklós gyógyszerkutató vegyész, az MTA levelező tagja. Szakmai pályafutása alatt 11 olyan gyógyszerjelölt molekula felfedezésében vett részt, amelyek emberi kipróbálásra kerültek. Új módszereket dolgozott ki a korai fázisú gyógyszerkutatási programok sikerességének fokozására. Kutatási eredményei hozzájárultak egyes pszichiátriai és onkológiai betegségek új, gyógyszeres kezelési lehetőségeihez.