Haladás a reumatológia, az immunológia és az oszteológia területén – szemelvények az ORFI munkásságából a Magyar Tudomány Ünnepén

A november 18-án rendezett tudományünnepi konferencián az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet munkatársai az intézményben zajló tudományos tevékenységet mutatták be. A tanácskozásról készült felvétel cikkünkből elérhető.

2020. december 8.

A sok esetben több évtizedes kutatómunka eredményeit ismertető előadásokban szó volt arról, milyen hatással volt az 1995-ben bevezetett Nemzeti Osteoporosis Program a combnyaktáji törések számának alakulására, vagy hogy milyen eredményeket hoztak, és hogyan segítik a magas húgysavszint patofiziológiai modelljének átértékelését a köszvénnyel foglalkozó kutatások.

Kiderült, milyen előrelépések történtek a rendkívül összetett patofiziológiájú lupusz (SLE) kutatásában, és milyen vizsgálatok zajlottak a gyulladásos kórképek kezelése és a krónikus derékfájdalom háttérfolyamatainak megismerése terén.

Megtudhattuk, hogy az autoantitest-vizsgálatok rohamos módszertani fejlődése milyen harmonizációs törekvéseket indított el a 2000-es évek második felében annak érdekében, hogy a változatos vizsgálati módszerek során kapott eredmények összevethetők legyenek egymással. Arról is képet kaphattunk, hogy melyek a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumai a reumatológiában, azon belül az ultrahangos képalkotásban, és ebben milyen szerepet vállal az ORFI.

Az esemény fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, levezető elnöke Poór Gyula akadémikus, az ORFI főigazgatója volt.

A konferenciáról készült teljes felvétel az alábbi videóra, az egyes előadások pedig a videó alatt megadott időpontokra kattintva nézhetők meg.

Köszöntő – 1:53 Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az MTA doktora

Multifaktoriális mozgásszervi kórképek patogenezisének kutatásában elért eredményeink és azok klinikai jelentősége – 5:39 Poór Gyula főigazgató (ORFI), egyetemi tanár, az MTA levelező tagja

Klinikai és kísérletes kutatási eredményeink szisztémás lupus erythematosusban – 41:10 Kiss Emese főigazgatóhelyettes (ORFI), egyetemi tanár, az MTA doktora

Autoimmun szerológiai vizsgálatok a nemzetközi harmonizáció jegyében –
1:08:48 Nagy Eszter (ORFI Központi Laboratórium)

The European League Against Rheumatism (EULAR) képalkotó kutatói hálózata magyarországi centrumának beszámolója, 2015–2020
1:32:30 Bálint Péter osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi tanár (ORFI III. Sz. Reumatológiai Osztály)

A krónikus derékfájdalom háttérfolyamataitól a gyulladásos kórképek kezelése okozta kihívásokig –
1:54:47 Vereckei Edit osztályvezető főorvos (ORFI II. Sz. Reumatológiai Osztály)