A mesterséges intelligencia jövőkutatói kihívásai

Hogyan segítheti a hatalmas adatmennyiséggel „dolgozó” mesterséges intelligencia a szakmai döntéshozatalt az egészségügyben, és hogyan járulhat hozzá a terápiák hatékonyságához és az egészségmegőrzéshez? Meskó Bertalan tudományünnepi előadásnak felvétele a cikkben elérhető.

2021. január 15.

A mesterséges intelligencia már a közeljövőben jelentős hatással lesz az orvostudomány gyakorlatára és az egészségügyi ellátásra. Noha orvosi felhasználásra csak egy maroknyi gyakorlati példa létezik elegendő bizonyítékkal, a területre irányuló figyelem példa nélküli. Kritikus fontosságú, hogy az egészségügy szakemberei megértsék a technológia alapjait, hogy átlátva a híreken, értékelni tudják a mesterséges intelligencia alapú vizsgálatokat és a klinikai validálást, valamint megismerjék és tudomásul vegyék azok korlátait és lehetőségeit. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató tudományünnepi előadása rövid összefoglalót ad a területről nem csak szakembereknek.

A téma iránt fogékony érdeklődőknek, valamint egészségügyi szakembereknek szól Meskó Bertalan és Görög Máté cikke, amely a Magyar Tudomány 2020/10. számában jelent meg. A tanulmányban orvosi példákon keresztül mutatják be a szerzők, hogyan definiálható a mesterséges intelligencia, milyen szintjei és módszerei léteznek, milyen különbségek vannak az egyes módszertani megközelítések között, ezeknek milyen előnyeik és veszélyeik vannak. Jövőképet kapunk továbbá a mesterséges intelligencia mindennapos orvosi gyakorlatban való felhasználásáról is.

A tudományünnepi előadás az alábbi videóra kattintva tekinthető meg.