Okos járművek: érzékelés, jelfeldolgozás, irányítás – Bokor József tudományünnepi nyitóelőadása videón

Hova vezetnek az önvezető autók? Hogyan érzékelik az őket körülvevő világot? Miként lehetnek képesek kezelni a mindennapi helyzeteket? A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat nyitóelőadásán Bokor József, az MTA alelnöke az önvezető autók jövőjével foglalkozott. Előadásának videofelvétele cikkünkben teljes terjedelmében megtekinthető.

2018. december 27.

A médiában nap mint nap hallhatunk, olvashatunk okos városokról, közlekedésről, járművekről. A híradások a reális lehetőségektől a fantázia szülte elképzelésekig széles skálán mozognak. Bokor József előadásában azokat a valós kutatási irányokat tekinti át, amelyek az „okos”, illetve a különböző mértékig autonóm működésre képes járművek létrehozására irányulnak.

A járműdinamikai problémáktól a környezet érzékelésén át az autonóm manőverek megvalósításáig több szempontból közelíti meg a kérdést. Ismerteti azokat az irányításelméleti kutatásokat, amelyek a járműmozgásokat létrehozzák, és bemutatja, milyen szerepe lehet a mesterséges intelligenciának az „okos” irányítások tervezésében. Konkrét példaként szó lesz az autonóm járművek tesztelésére, valamint az „okos” várossal és közlekedési rendszerrel kapcsolatos kísérletek végzésére kialakított zalaegerszegi tesztpálya megoldásairól is.

Bokor József Széchenyi-díjas villamosmérnök, egyetemi tanár, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia természettudományi alelnöke.

Az előadáson készült videofelvétel alább látható:

Az előadás felvétele a Videotorium oldalán is elérhető, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.