Új diagnosztikai lehetőség a mesterséges megtermékenyítésben – Kovács L. Gábor előadása videón

Mely embrióknak van a legtöbb esélyük rá, hogy az anyaméhben fejlődésnek induljanak? Kovács L. Gábor és kutatótársai új diagnosztikai módszere az eddigieknél jóval pontosabb előrejelzést ad, ráadásul nem jár kockázattal az embriókra nézve. A 2017-es Magyar Tudomány Ünnepe nyitóelőadásának videofelvétele cikkünkben teljes terjedelmében megtekinthető.

2017. december 27.

A Az MTÜ 2017-es nyitórendezvényén készült képeink itt láthatókmesterséges megtermékenyítés talán legalapvetőbb orvosetikai kérdése annak eldöntése, hogy a megfogant embriók közül melyeket ültessék be az anya méhébe. Az egyik vizsgálati eljárás során a néhány sejtes embrióból még az édesanyába történő beültetés előtt egyetlen sejtet kiemelnek, és azon részletes genetikai elemzéseket végeznek – így akár súlyos örökletes betegségek is kizárhatók. Ez az eljárás azonban szintén elvezet az orvostudomány etikai határaiig, hiszen a mintavételnek kockázatai is vannak.

Kovács L. Gábor és kutatótársai pécsi laboratóriumaikban másik módszert választottak. A mesterségesen megtermékenyített embriók folyadékkörnyezetét vizsgálják a modern genetika, molekuláris diagnosztika, mikrochip-technológia és fehérje-, illetve nanokémia módszereivel. Ez a tápfolyadék az embrió anyaméhbe történő beültetését követően életet nem hordoz, feleslegessé válik, és az eljárás során egyszerűen eldobnák.

A tápfolyadék-diagnosztikai eljárások alapja az, hogy az alatt a néhány nap alatt, amíg az embrió a tápfolyadékban él, mikronyomokat hagy a környezetében. Ezek egyike-másika értékesen egészítheti ki a manapság rutinszerűen alkalmazott mikroszkopikus vizsgálatokat. E diagnosztikai módszerek kivitelezése rövid időt vesz igénybe, így közvetlenül az embrió beültetése előtt elvégezhető a vizsgálat. Hosszú távon a Pécsi Tudományegyetem kutatói által szabadalmaztatott új diagnosztikai eljárások a manapság rutinszerűen elérhető 30%-os eredményesség helyett akár 50%-ra is emelhetik a beültetés sikerességét.

Az előadóról

Kovács L. Gábor laboratóriumi szakorvos, neuroendokrinológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke, 2017-től az MTA Doktori Tanács elnöke. Kutatómunkája során sokat foglalkozott az különféle hormonok idegrendszeri hatásaival, valamint – amint az előadásban is láthatjuk – a betegségek korai laboratóriumi diagnosztikai markereivel.

Az előadáson készült videofelvétel itt nézhető meg:

A Magyar Tudomány Ünnepe 2017-es, Pécsett megtartott nyitórendezvényről és a díjátadásokról készült videónk itt látható: