Túl a nyelven, túl a beszéden – Vicsi Klára és Prószéky Gábor előadásai videón

Vajon tartalmukon kívül milyen további információt rejtenek a kimondott szavak és a leírt mondatok? Vicsi Klára tudományünnepi előadásában bemutatja, hogy hangunk finom árnyalatai hatalmas adatgazdagságot rejtenek, melyekből akár egyes lappangó betegségeink is kimutathatók. Prószéky Gábor előadása pedig arra világít rá, hogy a szövegek megértése hatalmas világismereti tudást feltételez – azonban ezt a tudást kellő mennyiségű szöveg elemzésével a gépek is birtokba vehetik.

2018. március 5.

„Használt nyugati autók eladók” – a Az előadásokon készült képeink itt láthatóklegtöbben pontosan értjük ezt a mondatot, és mosolyognánk, ha valaki, mondjuk, északkeleti autókat ajánlana. Ami nekünk anyanyelvi tudásunk és világismeretünk miatt pofonegyszerű, a gépi intelligenciáknak komoly kihívás. Prószéky Gábor tudományünnepi előadásában bemutatta, milyen ügyes módszerekkel elemezhetők a szövegek, hogy a gépek „fejében” a nyelvtan bonyolult szabályrendszerén túl megjelenjenek az emberek számára magától értetődő világismereti összefüggések is.

Az est másik előadója Vicsi Klára volt, aki az emberi beszéd leírható tartalmán túlmutató információkkal foglalkozik. A legtöbb esetben például könnyedén megállapíthatjuk, hogy a telefonvonal másik oldalán férfi vagy nő, idős vagy fiatal beszél, pusztán a hangja alapján. A beszédhang elemzése azonban ennél sokkal messzebbre is elvezet – segítségével a hangszalagok betegségei, de a kezdődő depresszió vagy éppen a Parkinson-kór is felismerhető, így akár távdiagnosztikai módszert is adhat az orvosok kezébe.

Mindkét előadő megszólalt az InfoRádió Szigma című műsorában (itt és itt), Vicsi Klára munkájáról pedig itt egy remek Index-cikk is olvasható.

Az előadókról

Vicsi Klára beszédakusztikus, az MTA doktora, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén működő Beszédakusztikai Laboratórium vezetője. Prószéky Gábor számítógépes nyelvész, az MTA doktora, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatója, aki alapvető szerepet játszott a fordítástudomány magyarországi meghonosításában.

Kollár László bevezetője után itt látható Vicsi Klára előadása:

Prószéky Gábor előadása:

Vicsi Klára és Prószéky Gábor előadása, valamint a kérdések és válaszok a Videotorium oldalán is elérhetők, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.