Kutató diákok és okos városok – a Diákok az Akadémián tudományünnepi rendezvénye videón

Mi kell ahhoz, hogy egy fiatal kutató jól „eladja” témáját? Erről tudhattak meg többet az érdeklődő diákok a SCIndikátor tudománykommunikációs verseny szervezőjétől, Groó Dórától és három tavalyi nyertesétől. Pálné Kovács Ilona előadásában pedig az okos városok társadalmi problémáiról beszélt.

2018. február 16.

A 2017-es Az előadásokon készült képeink itt láthatókMagyar Tudomány Ünnepének második diákrendezvénye a SCIndikátor tudománykommunikációs versenyt ismertette meg az érdeklődőkkel. Elsőként a megmérettetést szervező Nők a Tudományban Egyesület elnöke, Groó Dóra számolt be az eddigi tapasztalatokról és célokról. Ezután a tavalyi verseny első és harmadik helyezettje, Muhi Kristóf és Solymosi Anita, valamint közönségdíjasa, Farkas Alexandra tartotta meg bemutatkozó előadását.

Manapság úgy tartják, hogy az okos városok számíthatnak igazi sikerre. De mit jelent okos városnak lenni? Mit tehetnek a kormány, az önkormányzatok, a vállalatok és a lakók a városok fejlődéséért? A diákrendezvény utolsó előadója, Pálné Kovács Ilona a megszokottól eltérően nem az információs technológiák felől közelítette meg a témát, hanem amellett érvelt, hogy az okos város nem pusztán a technika fejlődésének függvénye, hanem az okosan irányított városfejlesztésé, amelyik képes mozgósítani az erőforrásokat (gazdaság), bevonni az embereket (társadalom) és tiszteletben tartani a jövőbeni fenntarthatóságot (környezet).

Az előadókról

Groó Dóra a Nők a Tudományban Egyesület elnöke. Farkas Alexandra, Muhi Kristóf és Solymosi Anita rövid bemutatkozása a többi tavalyi SCIndikátor-döntős mellett itt található. Pálné Kovács Ilona jogász, politikatudós, akadémikus, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének kutatóprofesszora, volt igazgatója.

Groó Dóra előadása itt látható:

Solymosi Anita előadása videón:

Muhi Kristóf előadása videón:

Farkas Alexandra előadása videón:

Pálné Kovács Ilona előadása videón:

Groó Dóra, Farkas Alexandra, Muhi Kristóf, Solymosi Anita és Pálné Kovács Ilona előadásai, valamint a kérdések és válaszok a Videotorium oldalán is elérhetők, itt egymás mellett látható a diasor és az előadó.