A közeljövő mobilja és a Facebook-nemzedék – Pléh Csaba és Charaf Hassan előadása videón

Mit ér ezer Facebook-ismerős, ha bajba kerülsz? Kinek ciki SMS-t írni? Tényleg kevesebb barátja van a szüleidnek? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ diákoknak tartott előadásában Pléh Csaba akadémikus, aki a társas kapcsolatok pszichológiáját vizsgálja. Egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok – ezt hozhatja el a mobilhálózatok ötödik generációja. Charaf Hassan informatikus rengeteg eszközzel és alkalmazással érkezett, hogy bepillantást adjon a nem is olyan távoli jövőbe.

2016. március 3.
Pléh Csaba (balra) és Charaf Hassan a 2015-ös Magyar Tudomány Ünnepén Fotó: mta.hu/Mudra László

Az előadáson készült fotók ide kattintva tekinthetők megAz internet és a mobiltelefon minden korábbinál könnyebbé tette a kapcsolattartást ismerőseinkkel, ugyanakkor a digitális technológia vélt vagy valós elidegenítő hatásairól is mind gyakrabban esik szó. Pléh Csaba akadémikus, a Közép-európai Egyetem pszichológusa előadásában kapcsolataink emberi jellemzőiről beszélt, amelyeket a technológiai fejlődés sem tudott lényegében megváltoztatni.


Az előadásokon készült videófelvétel itt tekinthető meg. (A videó feletti csúszkával állítható az élőkép és a dia méretének aránya.)

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutató informatikusa előadásában izgalmas áttekintést adott a mobilhálózatok fejlődéséről egészen a közeljövőben megjelenő 5G technológiáig. Az érdeklődő diákok megtudhatták, milyen sokoldalú természettudományos műveltségre van szüksége egy programfejlesztőnek, és arról is hallhattak, mi a titka a sikeres mobilalkalmazásoknak. Charaf Hassan több, helyben kipróbálható eszközt is hozott, amelyek némi ízelítőt adtak a közeljövő technikai lehetőségeiből.