Vadonatúj interaktív térképek fedik fel a magyar társadalom szerkezetének rejtett összefüggéseit

Elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötete. A hír önmagában is örvendetes, azonban a szociológusok, helytörténészek, újságírók, tanárok, diákok és a sokatmondó térképek szerelmesei legnagyobb örömére a tartalom egy végletekig testreszabható, ingyenes, online felületen is elérhető. Íme, az emna.hu.

2021. szeptember 16.

AA kötet bemutatóján, az MTA Székházában készült képeink hatalmas vállalkozást az előző, Természeti környezet” című kötethez hasonlóan ezúttal is az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK, MTA Kiváló Kutatóhely) Földrajztudományi Intézete koordinálta, melynek munkáját stratégiai partnerként – alapvetően az adatszolgáltatással – a Központi Statisztikai Hivatal segítette. A főszerkesztő Kocsis Károly akadémikus, az intézet igazgatója. A kötet és a digitális változat elkészítését az ELKH, a kormány és az ITM mellett a Magyar Tudományos Akadémia is támogatta. Akit érdekelnek a részletek, olvassa el az ELKH sajtóközleményét itt.

Aki pedig nyomban az interaktív térképekhez ugrana, annak itt van a könnyen megjegyezhető link: emna.hu

Érdemes idézni Kiss László, a CSFK főigazgatójának szavait, miszerint „az, hogy a kor követelményeinek megfelelően kialakított digitális kötet interaktív lekérdezésekre és az egyéni igényekhez igazodó adatmegjelenítésre is képes, új dimenziókat nyithat az összefüggések feltárásában”.

És valóban, nagyon könnyű nyakig elmerülni a különféle színárnyalatok mozaikjaiból kirajzolódó társadalmi statisztikák sokaságában. Oda-vissza kattintgatni a különféle térképek között, és töprengeni rajta, hogy vajon van-e összefüggés például a zsúfolt lakások száma és a házasok aránya között. Lehetőségünk van múltbeli (akár több évszázados) területi statisztikákat böngészni, és sok esetben kitekinteni a határainkon túlra. Átszabhatjuk a színeket, a megjelenített kategóriák határértékeit, különféle alaptérképeket választhatunk – szóval minden adott legalábbis egy pár órás kellemes időtöltéshez.

Ha belefáradtunk a sok interakcióba, a kötet fejezeteit teljesen ingyen letölthetjük a nemzetiatlasz.hu címről. Akinek pedig van egy komolyabb teherbírású könyvespolca, és egy közepes méretű szobája, ahol ki is tudja nyitni az atlaszt, fizikai formában is hozzájuthat a nagyobb könyvesboltokban és közvetlenül a könyvet kiadó CSFK-nál.