Orosz befolyás a kelet-közép-európai régióban – Videón a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályán elhangzott előadás

Hogyan próbálta a mindenkori orosz állam a hatalmát és befolyását kiterjeszteni az egykori Kijevi Rusz örökségének megszerzéséért? Erről beszélt az MTA 195. közgyűléséhez kapcsolódó, „Nulla salus bello, vagy Jöhet háborúból üdv?” című interdiszciplináris konferencián Mitrovits Miklós történész, polonista.

2022. május 17.

Az előadás az alábbi videóra kattintva tekinthető meg

Mitrovits Miklós 882-től, a Kijevi Rusz létrejöttétől adott átfogó képet a kelet-közép-európai régió főbb geopolitikai változásairól. Kitért az egyes államalkulatok politikai-társadalmi sajátosságaira és arra is, hogy milyen módszerekkel próbálták meg befolyásukat erősíteni a térség vezető hatalmai.

Az Orosz Birodalom a 19. század közepén érte el legnagyobb területi kiterjedését, Európában kontinentális nagyhatalommá vált – emelte ki. Ennek a hatalomnak a politikai csúcspontja az volt, amikor a Habsburgok az orosz cári seregek segítségével verték le a magyar szabadságharcot.

A történész szerint a mai politikai fejlemények fontos előzménye, hogy 1991-ben Oroszország visszaszorult az 1654-es határai mögé. Így 2022-ben az a célja, hogy legalább az 1654-ben birtokolt területeket, illetve Nagy Katalin hódításait visszaszerezze.

Az előadó

Mitrovits Miklós történész, polonista.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 19. és 20. századi kelet-európai történelem doktori programján szerzett PhD fokozatot 2009-ben. Kutatási területei Közép-Európa 20. századi története, a magyar–lengyel történelmi kapcsolatok és a visegrádi négyek története. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Intézetében a 20. század hetvenes-nyolcvanas éveinek Közép-Európai ellenzéki mozgalmaival, valamint Lengyelország 1989 utáni történelmével foglalkozik.