Nemzetközi tanácskozás Európa alkalmazkodóképességéről az Akadémián

Az európai tudományos akadémiákat összefogó ALLEA (All European Academies) és az európai tudományos akadémiaként működő Academia Europaea (AE) most először rendeznek közös éves konferenciát és közgyűlést, amelynek helyszínéül Lovász László, az MTA elnöke meghívására a Magyar Tudományos Akadémiát választották.

2017. szeptember 4.

A konferencia fő témája Európa jövője és fenntartható fejlődése, alkalmazkodóképessége olyan fontos területeken, mint például a kulturális örökség, a szociális ellátórendszerek, az egészségügy, a gazdaság, a klíma és a tudomány.

Lovász László, az MTA elnöke és Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke a 2017. szeptember 3-i ERC-tanácskozáson Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A közös programhoz a Young Academy of Europe (YAE) és több európai szervezet, köztük a European Research Council (ERC) és az Európai Bizottság tudományos tanácsadó testületét (SAM) támogató európai akadémiai konzorcium, a SAPEA is csatlakozott, így szeptember 3–6. között az Akadémia Székházában nagyjából 300 magas rangú európai tudós, tudományos döntéshozó, köztük akadémiai elnökök, alelnökök is részt vesznek majd a konferencián.

A hétfő délutáni megnyitóval induló hivatalos program az Academia Europaea Gold Medal (díjazott: Helga Nowotny, az ERC volt elnöke) és az ALLEA Madame de Staël Prize for Cultural Values (díjazott: Koen Lenaerts, az Európai Unió Bíróságának elnöke) átadásával folytatódik. Kedden és szerdán panelbeszélgetések, előadások következnek, valamint a Kondorosi-díj és a Erasmus-díj átadása és a díjazottak, Allan Downie növénybiológus és Andreu Mas-Colell közgazdász előadásai.

A részletes program a konferencia honlapján található.