Mátyás király jó marketingje; űrtérkép és csillagadatbázis: a Szigma – a holnap világa 2018. május 1-ei adása

Mátyás király jó „marketingje” a mai napig jelentős hatással van a róla élő képre. De hogyan alakult ki az igazságos uralkodó képe? Egyebek mellett erről is szó volt a tudományos magazinban. Az adás második feléből pedig kiderült, hogyan készül az eddigi legnagyobb csillagadatbázis alapján hatdimenziós űrtérkép.

2018. május 3.

Hunyadi Mátyás (1458–1490) személyiségének és korának vizsgálatakor különösen nehéz helyzetben van a korszak kutatója. A királyról széles körben élő elképzelés ugyanis nehezíti a valós kép megrajzolását. A köztudatban élő képet Mátyás király uralkodásáról Horváth Richárd, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa árnyalta a Szigma e heti adásában.

A korábbiaknál csaknem ezerszer több csillag térbeli helyzetét és mozgását ismerhetik meg a kutatók, minden eddiginél pontosabb térkép készülhet a Tejútrendszerről. Az évtized legjelentősebb csillagászati projektje a 2013 végén felbocsátott Gaia asztrometriai űrszondával jelenleg is zajlik. Az eddigi adatokról és a kutatástól várható további eredményekről számolt be Szabados László, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója.

A Szigma 2018. május 1-ei adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.