Makara B. Gábor akadémikus kapta a Kosáry Domokos-díjat

A Széchenyi-díjas neuroendokrinológus, az MTA rendes tagja, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet professor emeritusa tudományszervező munkássága elismeréseként, elsősorban a magyar tudományos eredmények láthatóságának és elektronikus hozzáférhetőségének megteremtését biztosító első hiteles nemzeti bibliográfiai adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) kialakításában végzett meghatározó tevékenységéért, valamint a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár, egyben a felsőoktatási és tudományos szakkönyvtárak e területen végzett feladatainak támogatásáért kapta az elismerést.

2019. szeptember 17.
A Kosáry Domokos-díj. Csikai Márta Munkácsy-díjas szobrász alkotása

A Kosáry Domokos-díjat a Szent István Egyetem Szenátusa alapította az MTA egykori elnöke születésének 100. évfordulója alkalmából 2013-ban. Az elismerést azok kaphatják meg, akik a könyvtárügy, az egyetem- és agrártörténeti kutatásokban végeztek példaértékű tevékenységet, vagy az egyetem könyvtára érdekében, a könyvtárügy támogatásáért tettek kimagasló erőfeszítéseket.

Az idei díjazott, Makara B. Gábor akadémikus a Szent István Egyetem Szenátusának tanévnyitó ünnepi ülésén vette át az elismerést Palkovics László rektortól és Koósné Török Erzsébet nyugalmazott főigazgatótól, a Kosáry Domokos-díj Kuratórium elnökétől.

Makara B. Gábor, az MTA rendes tagja átveszi a Kosáry Domokos-díjat Fotó: Balázs Gusztáv

„Különös megtiszteltetés számomra Kosáry Domokosról elnevezett díjat kapni, mert Kosáry elnök úr különleges személyiségét akadémiai beszédei alkalmával személyesen is megtapasztalhattam. Ahogyan szenvedélyesen beszélt a tudományos kutatás fontosságáról, érvelt a kutatás szabadságáért, apellált a politika be nem avatkozásáért, az máig emlékezetes maradt számomra. (…) ahogyan akkor, ma is nagy szükség lenne Kosáry Domokos bölcsességére, megkérdőjelezhetetlen tekintélyére” – mondta a díjátadást követően Makara B. Gábor.

Makara B. Gábor a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát 1963-ban. Kandidátusi értekezését 1971-ben védte meg neuroendokrinológiából, 1988-ban lett az orvostudományok doktora. Az MTA levelező tagjává 1998-ban, rendes tagjává 2004-ben választották. Kutatóprofesszorként tudományos igazgatóhelyettese volt az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének, valamint elnöke az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramoknak. Az open access és az open science kérdésköréhez kapcsolódó szakpolitikai-stratégiai feladatok nemzeti szintű megoldási javaslatainak kidolgozására létrehozott Open Science Szakértői Bizottság elnöki teendőinek ellátására 2017-ben kapott megbízatást.