Magyar siker az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Az Európai Unió által évente megrendezett EU Fiatal Tudósok Versenyének idei döntőjében különdíjat kapott Zsigó Miklós „Moly.net” című projektje. A rangos tehetségkutató verseny szófiai döntőjén 40 országból 100 projekt versenyzett. A nyíregyházi Krúdy Gimnázium idén végzett diákja által kifejlesztett eszköz a gazdaságok kártevői elleni küzdelem optimalizálását segíti.

2019. szeptember 18.
Zsigó Miklós Forrás: Magyar Innovációs Szövetség

Zsigó Miklós „Moly.net” című projektje többek között a legelterjedtebb gyümölcskultúra, az alma kártevői elleni, feromoncsapdákkal vívott küzdelemben bizonyulhat hasznosnak. A kifejlesztett eszköz egy új kialakítású csapda, melyben a fiatal kutató egy jó minőségű kamerát és egy megfelelő mikrokontrollert helyezett el. Ezek távirányítással képet készítenek arról, éppen mi látható a csapdában, illetve hőmérő szenzorokkal hőmérsékleti adatokat gyűjtenek. Egy nagyobb gyümölcsösben kihelyezett molycsapdák adatainak elemzésével képet kaphatunk a molyrajzás tér- és időbeli lefolyásáról is, ami segítheti a tulajdonost a megfelelő minőségű és mennyiségű feromon, ragasztóanyag, illetve permetszer kiválasztásában, ezáltal pedig a pénzügyi tervezésben is. Az eszköz nemcsak az almamoly, hanem – más csapdák és feromonok felhasználásával – egyéb rovarkártevők ellen is használható.

A nyertes fiatal pályázata a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt szeptember 27-én megtekinthető lesz a Kutatók Éjszakáján, az Ericsson Magyarország székhelyén (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 11.).

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyét első alkalommal 1989-ben rendezték meg Brüsszelben az Európai Bizottság kezdeményezésére. (Elődje az 1968 és 1988 között megrendezett Philips-verseny volt.) Az évente megrendezett verseny célja, hogy a fiatalok figyelmét a tudomány és technológia felé irányítsa, és elősegítse közöttük az együttműködést és az információcserét.

Az EU Fiatal Tudósok Versenyén 15–20 év közötti fiatalok vehetnek részt az előzőleg a nemzeti tudományos és innovációs versenyeken díjazott projektjeikkel. Magyarországról a Magyar Innovációs Szövetség által kiírt Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei indulhatnak.

További információ a Magyar Innovációs Szövetség honlapján.