Jakab Ferenc a járvány és a védekezés aktuális helyzetéről - videó

Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutató Akciócsoport, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport vezetője a járvány és a védekezés aktuális helyzetéről.

2020. március 30.

A Pécsi Tudományegyetem Universitas Televíziójának nyilatkozva a kutató elmondta, hogy a jelenlegi hazai fertőzöttségi adatok alapján úgy tűnik, hogy az intézkedések és a lakosság fegyelmezett viselkedése nagyban lassítja a járvány terjedését.

Jakab Ferenc szerint az eddigi vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy a vírus genetikai állománya nem különösen változékony, így igen kicsi lehet az esély az újrafertőződésre, és a betegségen átesettek akár 1-3 évig immunisak lehetnek az új koronavírusra.

A kutató elmondta, hogy a teljes társadalmat védő, ún. nyájimmunitás kialakulásának elérése jelen helyzetben nem reális cél (erről lásd korábbi cikkünket), a legfontosabb, hogy az egészségügyi rendszer képes legyen a súlyos tüneteket mutató fertőzöttek ellátására. A Koronavírus-kutató Akciócsoport, valamint a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport vezetője mindenkit arra kér, hogy legyen türelmes, és próbáljuk együtt lassítani a járványt.

A teljes videofelvétel itt látható:

Jakab Ferenc korábbi nyilatkozatai az Universitas Televízió adásában:

2020. március 23.

2020. március 20.