Idén már pezsgőt is kóstolhattak az MTA borversenyén

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Tokaji borvidék volt a legeredményesebb a Magyar Tudományos Akadémia Bora versenyen. A megmérettetésre rekordszámú pályázat érkezett, valamennyi magyarországi borvidék képviseltette magát rajta. Újdonság, hogy ettől az évtől már pezsgő kategóriában is lehetett pályázni.

2020. július 15.

A Magyar Tudományos Akadémia idén immár 11. alkalommal rendezte meg minősített borversenyét, amelyen „A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2020” elismerő címért pályáztak a résztvevők.

A borban megtestesül a természet ereje, a tudomány eredménye és az emberi alkotó szellem egysége. Az Akadémia alapítója, Széchenyi István végrendeletében kétszáz aranyat hagyott egy különleges serleg elkészítésére, amelyet a Nemzeti Kaszinóban minden évben az ország legjobb borával megtöltve emeltek az ő emlékére.

Az idei versenyt 2020 március elején tartották meg. A rekordszámú nevezés mintáinak begyűjtése, nyilvántartása, tárolása és besorolása a kívánt szakmai irányelveknek megfelelően történt.

A fotóra kattintva galéria nyílik meg Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A borhoz értő kutatókból és borszakértőkből álló 9 fős bírálóbizottság elnöke Freund Tamás, az MTA alelnöke volt. A verseny első 10 évének társelnökei a tavaly elhunyt Niszkács Miklós és Hajós György voltak. Ők látták el a rendezvény szakmai felügyeletét. Idén a társelnöki tisztet Kállay Miklós, professzor emeritus, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke vállalata. A felkért bírálók szakmai rutinja, szakmai előéletük heterogenitása – éppen a különböző megközelítések miatt – a lehető legobjektívebb értékítéletet eredményezte.

Idén a hagyományos fehér-, vörös-, rozé- és desszertborok mellett pezsgő kategóriában is lehetett pályázni.

A nagy mintaszámú kategóriákban – mint a közép- és felső kategóriás fehér-, illetve vörösborok – a tíz legmagasabb pontszámú minta újrakóstolása döntötte el a helyezések sorsát. A díjnyertes pezsgők kiválasztásában az együtt gondolkodás, a többszöri konzultáció és visszakóstolás segítette a bírálókat az objektív döntés meghozatalában.

Az Akadémia pályázatára az idei versenyre szép számmal érkeztek borok Tokajból, Villányból, Szekszárdról, a Balaton-felvidékről és a dunai borvidékekről is. A legeredményesebb borvidék ezúttal is Tokaj lett.


A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2020 országos borverseny eredményei

Felső kategória, fehérborok:

Nagy aranyérmes és „Az MTA Bora 2020” kitüntető cím nyertese a Nyári Pince Kft. Szent György-hegyi Kéknyelű 2017 nevű bora.

Aranyérmes a Hilltop Neszmély Pincészet Kamocsay Prémium Chardonnay 2017 és Villa Pátzay Borbirtok Tégladomb Szürkebarát 2018 nevű bora.

Felső kategória, vörösborok:

Nagy aranyérmes és „Az MTA Bora 2020” kitüntető cím nyertese a Sebestyén Pince Szekszárdi Cuvee Grádus 2015 nevű bora.

Aranyérmes Tiffán Imre és Fia pincészetének Villányi Franc Tiffán Limité 2017 és Koch Csaba Vinart Villányi Csanád Cuvée 2015 nevű bora.

Felső kategória, desszertborok:

Nagy aranyérmes és „Az MTA Bora 2020” kitüntető cím nyertese Orosz Gábor Tokaji 6 puttonyos aszú 2013 nevű bora.

Aranyérmes a Grand Tokaj Zrt. Grand Tokaji 6 puttonyos aszú 2013 és a Patricius Borház Patricius Tokaji 6 puttonyos aszú 2016 nevű bora.

Középkategória (rendezvények bora), fehérborok:

Első helyezett és „Az MTA Bora 2020” kitüntető cím nyertese a Szöllősi Pincészet Szöllősi Domine 2016 nevű bora.

Második helyezett a Hörcsik Richárd Furmitage, Tokaji Furmint Birtokbor 2018 nevű bora.

Harmadik helyezett a Lajvér Borház Cuvee Blanc 2019 nevű bora.

Középkategória (rendezvények bora), rozéborok:

Első helyezett és „Az MTA Bora 2020” kitüntető cím nyertese a Bodri Pincészet Bodri Szekszárdi „ORSI” Rozé 2019 nevű bora.

Második helyezett a Várszegi Pincészet Várszegi Rosé 2019 nevű bora.

Harmadik helyezett az Anonym Pince Ötlett 2019 pinot noir rozé nevű bora.

Középkategória (rendezvények bora), vörösborok:

Első helyezett és „Az MTA Bora 2020” kitüntető cím nyertese a Vinatus Villányi Franc 2015 nevű bora.

Második helyezett a Scheiber Pincészet Trilógia Kékfrankos 2017 nevű bora.

Harmadik helyezett a Scheiber Pincészet Solutio 2017 nevű bora.

Középkategória (rendezvény bora), desszertborok:

Az első helyett és „Az MTA Bora 2020” kitüntető cím nyertese a Pelle Párlatház Pelle Zsófia cuvée 2017 nevű bora.

A második helyett a Patricius Borház Patricius Tokaji késői szüret Katinka 2017 nevű bora.

A harmadik helyezett a Grand Tokaj Grand Tokaj Édes Szamorodni 2017 nevű bora.

Pezsgőborok:

Aranyérmet nyert a Légli Szőlőbirtok Légli Villa Boclar Méthode Traditionelle Brut 2015, a Sauska Tokaj Sauska Brut 2016, valamint a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Extra Brut 2016 nevű pezsgője.


Az ünnepélyes díjátadót és eredményhirdetést későbbi időpontban, várhatóan 2020 szeptemberében tartják majd.