Hogyan öregednek a kutyák? – újabb magyar kutatást támogat az ERC

Egyedülálló program keretében vizsgálja a kutyák egészséges öregedését az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant programja által támogatott vizsgálatok az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárulnak.

2016. február 17.

A májusban induló „Cognitive Ageing in Dogs” elnevezésű projekt az emberrel együtt élő kutyák „sikeres” öregedésének folyamatát vizsgálja viselkedési, genetikai és idegtudományi szempontból. A kutatók a „sikeres” öregedésen azt értik, hogy a kognitív hanyatlás nem befolyásolja negatívan az életminőséget. A kutatás részeként több mint száz idősödő kutya életét követik négy éven át. A További információk a Szenior Családi Kutya Programról kutatásokhoz nyolcévesnél idősebb kutyák és gazdáik jelentkezését várják.

Forrás: Kubinyi Enikő

Az etológusok célja, hogy lefektessék az eddig gyakorlatilag nem létező „kutya-neurogerontológia” alapjait. Az öregkori betegségtünetek előfordulását eddig csak laboratóriumi kutyákon (beagle fajtán) vizsgálták, a most induló projekt keretében azonban családi kutyákon kívánják vizsgálni az öregedés során megjelenő, a memória és a végrehajtó funkció zavaraival járó neurális elváltozásokat. A kutyák és az emberek egészségét ugyanazok a negatív környezeti tényezők – vegyszerek, levegőszennyezés, zajártalom, mozgáshiány, ingerszegény életmód – károsítják. Ezért a magyar kutatók számos, laboratóriumi állatokon nem kielégítően modellezhető jelenséget, életmódbeli és genetikai kockázati tényezőt, valamint védőfaktort is vizsgálhatnak. A kutatás lehetővé teszi a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul.

A kutatás vezetője Kubinyi Enikő, aki 1994 óta foglalkozik a kutyák viselkedésének kutatásával. Programja megvalósításához az Európai Kutatási Tanács Starting Grant pályázatán 1,2 millió eurós támogatást nyert el.

A projektről, amelyben az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának munkatársai is részt vesznek, további részletek az Eötvös Loránd Tudományegyetem honlapján olvashatók.