A genomszerkesztés alkalmazásának jelentősége; Trianon előtt: a Szigma – a holnap világa 2018. szeptember 11-i adása

A genomszerkesztés elfogadása nélkül Magyarország versenyhátrányba kerül. Milyen területeken és miért lenne fontos alkalmazni a genomszerkesztési eljárásokat? Az adás másik feléből kiderül, hogyan élték meg a magyarok a Trianont megelőző éveket.

2018. szeptember 13.

Ha az Európai Unió vagy Magyarország nem vezeti be a génszerkesztés gyakorlatát, akkor jelentős versenyhátrányba kerülünk. Ugyanis a genomszerkesztés alkalmazása számos területen forradalmi áttörésekhez vezet. Az orvoslás terén például embriókban sikerült örökletes betegségeket kijavítani a módszer használatával. Az Európai Unió Legfelsőbb Bíróságának döntése alapján a GMO-termékek közé sorolandók a genomszerkesztett eljárásokkal készült termékek is. Sági László, az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa egyebek mellett arról is beszélt a műsorban, hogy a döntés tudományos szempontból miért nem indokolt, és hogy miért fontos elkülöníteni a genomszerkesztéssel készült termékeket a GMO-termékektől.

Rendszerváltások és összeomlások sorát, elszabadult erőszakot, egyéni, közösségi és nemzeti tragédiákat hozott a száz évvel ezelőtt kezdődött ősz, mely után alig másfél év alatt teljesen felborult a régi Magyarország rendje. Ablonczy Balázs történész, a Magyar Tudományos Akadémia Trianon 100 Munkacsoportjának vezetője beszélt erről az időszakról a tudományos magazin e heti adásában.

A Szigma 2018. szeptember 11-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.