Az exobolygó-keresés aranykora; tudományról három percben: a Szigma – a holnap világa 2018. április 17-i adása

Több mint háromezer exobolygó felfedezésére számítanak a csillagászok a hamarosan felbocsátandó TESS űrszonda mérései alapján. A világűr feltérképezésében az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének kutatói is részt vesznek. Milyen feladatok várnak rájuk? Erről is szó volt a tudományos magazinban, amelynek második felében a Magyarországon első alkalommal megrendezett tudománykommunikációs verseny, a FameLab elődöntőjéről hallhatnak beszámolót az adás hallgatói.

2018. április 18.

A TESS egy körülbelül személyautó-méretű űrszonda. Távcsövei 400-szor nagyobb területet észlelnek, mint a Kepler űrtávcső. Az új kutatószonda az egész égboltot vizsgálja majd, hogy az éjjeli égen legfényesebbnek látszó néhány százezer csillag körül bolygókat találjon. A TESS tudományos programjában az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének kutatói is részt vesznek. A kutatásról és az együttműködésről számolt be Szabó Róbert, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese.

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezte a FameLab tudománykommunikációs versenyt. A cél: megtalálni azokat, akik inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos, tudományos témákról. A versenyzőknek három perc állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy tartalmas, közérthető és jó stílusú előadással győzzék meg a közönséget és a zsűrit. A verseny elődöntője után a FameLab eddigi tapasztalatairól beszélt Rédey Soma, az MTA Kommunikációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A Szigma 2018. április 17-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.