Európai Klímakonferencia Varsóban

2023. május 15–16-án rendezték meg a lengyel fővárosban az Európai Klímakonferenciát (European Climate Conference) a Leopoldina Német Természettudományos Akadémia és a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) közös szervezésében. A rendezvényen 45 országból 90 tudós vett részt.

2023. május 31.

A Magyar Tudományos Akadémiát két kutató képviselte: Szöllősi-Nagy András, az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság tagja, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Víz- és Környezetpolitikai Tanszék egyetemi tanára, valamint Kröel-Dulay György, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatócsoport-vezetője.

A konferencia az európai kontinensen zajló klímaváltozáshoz kapcsolódó tudományos kutatásokat és eredményeket mutatta be. Fő üzenetei között hangsúlyozza a tudomány szerepét az ember okozta klímaváltozás vizsgálatában, negatív hatásainak csökkentésében, illetve megszüntetésében és a közvélemény tájékoztatásában. Egyúttal felhívja a figyelmet a globális kihívásra adott helyi és regionális adaptációs stratégiák fontosságára.

Az első napon a Crutzen Anthropocene Distinguished Lecture előadója Thomas Stocker volt, melyet pódiumbeszélgetés követett Kröel-Dulay György részvételével. A második napon a délelőtti szekcióban két kerekasztal-beszélgetésen foglalkoztak a klímaváltozásra adott társadalmi, valamint üzleti és politikai válaszokkal. Délután két-két párhuzamos szekcióban tematikus csoportokban vitatták meg a tudósok a mezőgazdaság és földhasználat, az ipar és energia, a víz és ökoszisztéma, illetve az infrastruktúra, a mobilitás és a kockázatok kérdését. Szöllősi-Nagy András a víz és ökoszisztéma témakör felkért hozzászólója volt.

A konferencia honlapja ide kattintva érhető el.

A konferencián részt vevő kutatók kommünikét adtak ki az európai éghajlatváltozásról, amely ide kattintva olvasható.