Erkel-műhely: kamarakiállítás a Hymnus megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából

Az MTA BTK Zenetudományi Intézet a Magyar Zenetörténeti Osztály szervezésében egész napos rendezvénnyel ünnepelte 2019. június 12-én Kölcsey Ferenc Hymnus című költeménye megzenésítésének 175. évfordulóját. Az ez alkalomból nyílt Erkel-műhely kamarakiállítás mellett a Magyar Zenetörténeti Osztály a 13–16 éves korosztály számára négyfős csapatoknak „Játékos Magyar Zenetörténet” címmel kétfordulós, országos vetélkedőt rendezett.

2019. június 20.

Erkel Ferenc Kölcsey Ferenc Hymnusát a Nemzeti Színház által 1844-ben kiírt pályázatra zenésítette meg. A zenei variánsokban gazdag forrásanyag önmagáért beszél. Kölcsey-Erkel Hymnuszára nem ereklyeként tekintettek, hanem erőteljes szimbólumként, amelyet használtak, alakítottak – maga Erkel is ezt tette operáiban (Erzsébet, Dózsa György).

A kiállításról készült képek galériája a fotóra kattintva tekinthető meg
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A kiállítás címében szereplő Erkel-műhely a Nemzeti Színház együttesére is utal, amely több mint három évtizeden át a karmester-zeneszerző vezetése alatt működött. A Hymnusz kanonizálásának és törvényi rangra emelésének történetét a kiállítás ebből a műhelyből elindulva mutatja be. Az újabban feldolgozott nemzeti színházi és operaházi játszópéldányok alapján áttekinti az előadói gyakorlat azon hagyományvonalát, amely leginkább köthető Erkel Ferenchez.

Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Ugyanakkor a tágabb kontextust is megismerteti, bemutatva a Nemzeti Színházon kívüli hagyományozódás legfontosabb forrásait, a megszólalások jelentős alkalmainak dokumentumait, a Hymnusz mintegy másfél évszázadát 1989-es törvényi rangra emeléséig. A kiállítás kitekintést ad azokra a himnuszként játszott, énekelt zeneművekre is (Rákóczi-induló, Hunnia nyög letiporva…, Szózat, Meghalt a cselszövő…), amelyek a Hymnusz kanonizálásával egy időben szintén mintegy himnuszként voltak használatban, és egy részük ugyancsak a magyar nyelvű zenés színjátszás műhelyeiből került ki.

Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az Erkel-műhely kamarakiállítása mellett 13–16 éves diákok számára vetélkedőt is rendeztek a témában. Az ország valamennyi tájáról jelentkezett 59 csapat első körben 2019. április 30-án mutatkozott be a vetélkedő online „real time” fordulójában, majd a zsűri által kiválasztott, a döntőbe továbbjutó 18 csapat a Hymnusz-emléknapon mérte össze tudását az MTA BTK Zenetudományi Intézetben.

Az I. Országos Játékos Zenetörténet vetélkedő első helyezését végül szoros versenyben a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Unikornisok csapata érdemelte ki Fáczán Gabriella felkészítésével. Második helyen végzett a Földesi Karácsony Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Vers és Zene csapata dr. Sápy Szilvia felkészítésével, a harmadik helyen pedig a sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola Dallos Márta által felkészített Andreetti csapata végzett.

A kiállítás megtekinthető 2020. márciusig.
1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 7.
Nyitvatartás: kedd–vasárnap (10.00–16.00)