Élő közvetítés az agykamrából – Megújult high-tech műtők az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézményben

A legkorszerűbb orvostechnológia, digitális műtő, robotok, streamelhető beavatkozások: bemutatták a sajtónak és a nyilvánosságnak az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) megújult műtőkomplexumát. A csaknem 300 milliós eszközberuházás és a digitális műtő koncepciójába illeszkedő informatikai fejlesztés a világ élvonalába emelte az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel rendelkező intézményt, amelynek fontos szerepe van a Nemzeti Agykutatási Programban is.

2023. március 1.

Beépített kamerák kereszttüzében, vadonatúj neuronavigációs eszközökkel kezdhették meg a munkát az OMIII sebészei a csaknem egy évig tartó nagyszabású rekonstrukciót követően, 2023 februárjában.

MTA Kiváló Kutatóhely – A Nemzeti Agykutatási Program egyik vezetője

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet 2021-ben jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, valamint az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet fúziójával. Az egyesüléssel az OMIII a kelet-közép-európai régió legnagyobb klinikai idegtudományi intézete lett. Az intézmény az interdiszciplináris működés előnyeit kiaknázva, integráltan fogja össze a pszichiátria, az addiktológia, az idegsebészet és a neurológia szakterületeinek kutatási és terápiás tevékenységét. Az OMIII az MTA Kiváló Kutatóhelyeként a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) egyik vezetője, ami jelentős infrastrukturális fejlesztésre adott lehetőséget az elmúlt évtizedben.

Az OMIII mint országos intézet nemcsak terápiás, hanem oktatási, kutatási központ is, ezért különös hangsúlyt fektet a tudományos és oktatásmódszertani innovációra.

Fotó: OMIII

Az OMIII vezető szerepet tölt be az agytumorok, értorzképződmények sebészi terápiájában, de a gerincsebészetben és a gyermek-idegsebészetben is. Világszinten is élen jár az innovatív gerinc- és idegsebészeti technikák kifejlesztésében. A magas színvonalú betegellátást a legmodernebb orvostechnológiai eszközök segítik. Mesterséges intelligenciát használnak a stroke-diagnosztikában, itt vetették be Magyarországon elsőként a 3D képalkotásra alkalmas exoscope technológiát. Műtőiben évente mintegy 4000 beavatkozást hajtanak végre.

Itt van egyedül lehetőség Magyarországon robotsebészeti technológia alkalmazására az idegsebészetben. A ROSA, a világ egyik legfejlettebb idegsebészeti robotja segítségével itt végezték el az első robotasszisztált agyműtétet Magyarországon, amelynek során a Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába. A ROSA azóta is nélkülözhetetlen az intézetben, a mozgászavar- és epilepsziasebészet mellett agykamrai tumorok eltávolításánál is bevetik.

A most megvalósult felújítás során új orvosi műszereket telepítettek a műtőkbe, valamint a betegellátás során keletkező, nagy felbontású képekből álló adattömeg tárolására és továbbítására alkalmas informatikai hálózatot építettek ki.

Az informatikai fejlesztés részeként a műtőkben kamerákat és osztott képernyős monitorokat helyeztek el. Az operáló orvos így a műtét közben egyszerre láthatja az előzetes CT- és MR-felvételeket, a saját mikroszkópjának a képét és minden egyéb, a műtőben zajló tevékenységet rögzítő felvételt.

Fotó: OMIII

A különböző kameraképek mindig a pillanatnyi igényeknek megfelelően váltogathatók a monitoron. Mindez jelentősen megkönnyíti a műtét közbeni döntéshozatalt, a szakszemélyzet hatékony együttműködését és a biztonságos betegellátást. A kivetített képek streamingtechnikával a műtőn kívülre is továbbíthatók, ami a sebészeti oktatás területén nyit új távlatokat.