Elhunyt Marjam Mirzakani, az első női Fields-érmes

Az iráni születésű matematikust fiatalon, mindössze negyvenévesen érte a halál.

2017. július 17.

Az iráni származású matematikus a differenciálgeometria és a dinamikai rendszerek elméletének hatérterületein ért el meghatározó eredményeket. Kiemelkedő tehetségét jól mutatja, hogy 2004-ben megvédett doktori disszertációjában két olyan problémára talált megoldást, melyek hosszú ideje foglalkoztatták a szakterület matematikusait, és eredményeit nyomban három rangos szaklap publikálta.

Marjam Mirzakani Forrás: Stanford Egyetem

Élete utolsó, csaknem egy évtizedében a Stanford Egyetemen dolgozott, a Fileds-érmet pedig 2014-ben, a Nemzetközi Matematikai Kongresszuson vette át első nőként és egyúttal első irániként az elismerés történetében. „Ismertük őt és a családját – férjét, egy cseh matematikust és kisgyermeküket. Amikor átvette a Fields-érmet, már tudtuk hogy beteg, de még reménykedtünk benne, hogy gyógyítható a betegsége” – mondta el az mta.hu-nak Lovász László, az MTA elnöke, aki korábban a kongresszust rendező szervezet, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöki tisztjét is betöltötte.

A Fields-érmet négyévente adják át, 2-4 negyvenévesnél fiatalabb matematikusnak, a díjazott addigi munkásságának elismeréseként. Több híradásban „a matematika Nobel-díjaként” említik, bár ezt az elnevezést gyakorta használják a matematika egy másik rangos kitüntetésére, az Abel-díjra is.
A Fields-érmet eddig 56 kiváló kutatónak ítélték oda, közéjük került be első nőként a fiatalon elhunyt iráni matematikus.

Íme, egy rövid, angol nyelvű portréfilm Marjam Mirzakaniról:

A Stanford Egyetem közleménye szerint Marjam Mirzakani 2017. július 15-én, negyvenévesen, mellrákban hunyt el.