Caporetto 100: a nagy áttörés és az ára: a Szigma – a holnap világa 2017. szeptember 19-i adása

Caporetto a magyar hadtörténelem egyik nagy győzelmének helyszíne. Mekkora árat kellett fizetni érte, és volt-e bármi értelme? Az adás másik beszélgetésében a Cassini űrszonda két évtizedes küldetésének eredményeiről volt szó.

2017. szeptember 21.

Októberben lesz száz éve annak, hogy az I. világháborúban a Osztrák–Magyar Monarchia csapatai, köztük a magyar egységek nagy katonai sikert értek el Caporettónál. Katona Csaba, az ELTE BTK Történettudományi Intézetének munkatársa a tudományos magazinban elmondta, hogy a győzelemnek lélektani és katonai szemponból is nagy jelentősége volt, ugyanakkor döntően nem változtatta meg a hadszíntéren kialakult helyzetet. Szinte napra pontosan egy évvel később, a Piave menti frontvonal áttörését követően omlott össze a Monarchia hadereje, ami elvezetett a már csak papíron létező Ausztria–Magyarország háborúból való kiválásához.

Véget ért a Cassini űrszonda majd húszéves küldetése a Szaturnusznál. Szabados László, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet csillagásza szerint ez volt a bolygókutatás egyik legsikeresebb fejezete. A Cassini volt a legtávolabbra eljutó űrszonda, amely pályára állt egy bolygó körül. Tizenhárom éves tudományos munkájának köszönhetően jelentősen bővültek az élet lehetséges előfordulásával kapcsolatos ismereteink. Irányított megsemmisítését az üzemanyag elfogyása tette szükségessé, ezzel megakadályozva egy véletlenszerű becsapódást, amelynek következtében a Cassini esetlegesen földi eredetű mikrobákkal szennyezhette volna el a rendszer valamelyik holdját.

A 2017. szeptember 19-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról pedig itt tudhat meg többet.