Bolyai APP&X – diákok és tanárok kiváló pályamunkáit díjazták

Tizenhat diáknak és tizenkét tanárnak adtak át díjat a Bolyai János Matematikai Társulat „APP&X” című pályázatának ünnepélyes eredményhirdetésén 2024. január 20-án. A 3-13. évfolyamos diákoknak kiírt pályázatot a Magyar Tudományos Akadémia és a Középiskolai MTA Alumni Program is támogatta.

2024. február 2.

A Bolyai János Matematikai Társulat az UNESCO által 2023-ra meghirdetett Bolyai-emlékévben „APP&X” címmel pályázatot írt ki abból az alkalomból, hogy

„a geometria Kopernikuszaként” számon tartott Bolyai 200 évvel ezelőtt fedezte fel a nemeuklideszi geometriát, amelyet részletesen Appendix című művében fejtett ki.

A pályázatra összesen 238 alkotás érkezett 3–13. évfolyamos

diákoktól, akik magas színvonalú, kreatív – kép, videó és szöveg formájában létrehozott – alkotásokkal kapcsolódtak Bolyai munkájához.

A Vasarely Múzeumban rendezett díjátadó ünnepségen részt vett Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok vívó, Kollár László Péter, az MTA főtitkára, valamint neves matematikusok is kifejezték jelenlétükkel a pályázók iránti megbecsülésüket.

Bizalom a jövőben – Kollár László Péter, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára gratulál az APP&X című pályázat egyik fiatal díjazottjának. A háttérben Pálfy Péter Pál matematikus, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke Fotó: Bolyai János Matematikai Társulat

A pályázat népszerűsítésére készített videójában és a díjátadón mondott köszöntőjében Szilágyi Áron arról beszélt, hogyan segítette a matematika a vívásban elért eredményeiben: Szilágyi Áron ugyanis a Fazekas Mihály Gimnázium speciális matematika tagozatára járt, és nívós matematikaversenyeken is kiválóan szerepelt.

A Magyar Tudományos Akadémia fontosnak tartja a diákok támogatását,

amit a népszerű Középiskolai MTA Alumni Program mellett az is bizonyít, hogy az Akadémia az „APP&X” pályázatot is 1,3 millió forinttal támogatta.

Laczkovich Miklós, az MTA Matematikai Tudományok Osztályának korábbi elnöke a díjátadón a pályázatok sokszínűségét emelte ki, Pálfy Péter Pál, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke pedig Bolyai János munkásságát és a Bolyai Társulat történetét foglalta össze a jelenlévőknek.

Lenyűgöző matematika – díjazottak, tanárok és kísérők hallgatnak feszült figyelemmel az APP&X című pályázat díjátadóján Fotó: Bolyai János Matematikai Társulat

A beérkezett pályamunkákat értékelő zsűri arról számolt be, hogy nagyon nehéz volt a sokféle színvonalas pályázatból kiválasztani a díjazottakat, ezért az eredetileg tervezettnél többet – 11 fődíjat és 5 tanári különdíjat – osztottak ki, egy pályázat pedig közönségdíjat kapott. Így összesen végül 16 diák és 12 tanár részesült elismerésben.

A Bolyai János Matematikai Társulat APP&X című pályázatának díjazottjai Fotó: Bolyai János Matematikai Társulat

A diákok nyereményei élmények: tanfolyamok, táborok és szabadulószoba közül választhatnak a nyertes pályázók. Az ünnepségen a díjazott pályaműveket kivetítették, illetve felolvasták. A díjátadó ünnepséget követően pedig a Vasarely Múzeumban a diákok múzeumi foglalkozáson, a tanárok és a kísérők pedig tárlatvezetésen vehettek részt.

Látványos matematika – szemléltető bemutató az APP&X című pályázat díjátadóján Fotó: Bolyai János Matematikai Társulat

A díjazott és kiemelt pályaművek megtekinthetőek a Bolyai János Matematikai Társulat honlapján.