A magyar nyelv nagyszótárának hetedik kötete; Biobenzin cellulózból: a Szigma – a holnap világa 2019. január 22-i adása

Mi számít biobenzinnek? Vajon megoldható-e az élelmiszerként is felhasználható alapanyagok felváltása? A tudományos magazin adásának második felében A magyar nyelv nagyszótárának most megjelent, EL–ELZ kezdetű szócikkeket tartalmazó hetedik kötetéről esett szó.

2019. január 23.

A jelenleg használt bioetanol és biodízel előállításához főleg első generációs biomasszát használnak, ami azt jelenti, hogy ehető alapanyagokból (pl. kukoricából, növényi olajokból stb.) indulnak ki. Ez versenyt támaszt az élelmiszerként való felhasználással szemben, ezért emberi fogyasztásra nem alkalmas, nem ehető, második generációs forrásokra, pl. cellulózra kell áttérni az alternatív bioüzemanyagok előállításában. Ennek lehetőségeiről beszélt Korányi Tamás, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont kutatója.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetében bemutatták A magyar nyelv nagyszótárának hetedik – 1200 oldalon több mint 2000 címszót, 9000 jelentést és 35 000 példamondatot tartalmazó – kötetét. Korszerűbbé vált az online megjelenés is, amely ingyenesen és regisztráció nélkül bárki számára elérhető. A következő kötet előreláthatóan két év múlva lát majd napvilágot. A most megjelent kötetről Ittzés Nóra, a szótár főszerkesztője számolt be a tudományos magazin e heti adásában.

A Szigma 2019. január 22-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.