Barcelona főpolgármesterétől vette át az Európai Akadémia díját Lovász László

Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat elsőként a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ítélték oda.

2019. február 11.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Academia Europaea barcelonai tudásközpontja által alapított Barcelona Hypatia Európai Tudományos Díjat elsőként Lovász László matematikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ítélték oda. Ada Colau, Barcelona főpolgármestere ünnepélyes keretek között adta át a kitüntetést Lovász Lászlónak február 5-én.

Lovász László, az MTA elnöke Forrás: Academia Europaea. A képre kattintva elérhető az eseményen készült képgaléria.
A barcelonai városházán tartott ünnepségen Lovász László matematikatörténeti előadást tartott a gráfelméletről, és ezzel kapcsolatban beszélt saját életútjának legfontosabb eseményeiről is. A díjátadás előtt Kondorosi Éva, az MTA rendes tagja méltatta az elnököt.

A tudományos elismerést a matematika iránti elkötelezettségéért, a tudományterületén végzett magas színvonalú nemzetközi munkásságáért, valamint a társadalom érdekeit, fejlődését szolgáló erőfeszítéseiért kapta Lovász László.

Barcelonai városháza A barcelonai városháza díszterme Forrás: Academia Europaea

Az 1988-ban alapított Academia Europaea (AE) nem kormányzati, de több ország által is támogatott szervezet, amelynek célja a tudományosság, az oktatás és a kutatás elősegítése. A körülbelül 4000 tagot – köztük jelenleg 72 Nobel-díjast is a soraiban tudó AE célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

Tekintse meg a kitüntetésről szóló hírt jelnyelven is! A videót a Bartha Csilla által vezetett MTA Nyelvtudományi Intézet NyelvEsély Szakmódszartani Kutatócsoport készítette. A felvételen Romanek Péter, az MTA NYTI kutatója szerepel.

Barcelona főpolgármesterétől vette át az Európai Akadémia díját Lovász László

Uploaded by TKK MTA on 2019-02-26.