Az árulkodó lábnyomoktól a DNS-vizsgálatig – Korinek László és Pajcsics József tudományünnepi előadásai videón

Miért érdeklődünk a bűnügyi esetek iránt, és miért kedveljük a krimit? Hogyan és milyen eszközökkel kezdenek neki a nyomozók egy bűneset feltárásának? Milyen új lehetőségeket hozott a DNS-vizsgálat bevezetése? Ezekről és a kriminalisztika más kérdéseiről beszélt előadásában Korinek László, az est második előadója, Pajcsics József pedig egy ötven évvel ezelőtti bűneset részleteit elevenítette fel.

2017. január 20.

A Nézze meg az előadáson készült képeinket!kriminalisztika amellett, hogy hasznos eszközöket ad a bűntények felderítésére, módszertanában rengeteg párhuzamot mutat az orvoslással vagy a tudományos kutatással. Korinek László előadásában több ilyen párhuzamot is bemutat, így betekintést nyerhetünk a nyomozás valódi tudományába – megérthetjük például, miről is van szó valójában akkor, amikor egy bűntény felderítésekor különféle lehetséges verziókról beszélnek.

Pajcsics József (balra) és Korinek László az MTA Székház Dísztermében. A képre kattinva galéria nyílik Forrás: mta.hu/Mudra László

A folytatásban megismerkedhetünk a nyomtan történetének legfontosabb mérföldköveivel az ujjlenyomat-vizsgálat magyarországi bevezetésétől a DNS hozta forradalomig, melynek köszönhetően immár több száz ártatlanul elítélt ember visszanyerte szabadságát.

Az est második előadója, Pajcsics József egy ötven évvel ezelőtti eset – Péter György, a KSH egykori elnökének halála – dokumentumai révén hozza közelebb a szocializmus igazságszolgáltatásának valóságát.

Névjegy

Korinek László a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának professor emeritusa, az MTA rendes tagja. 1990 és 1993 között a Belügyminisztérium rendészeti helyettes államtitkára. Felügyelte a rendőrséget, határőrséget, tűzoltóságot és a polgári védelmet. 1993-tól a Belügyi Szemle főszerkesztője. 2002-től a Pécsi Doktori Iskola keretein belül 21 fővel A bűnüldözés és bűnmegelőzés kriminológiai eszközei címmel doktori alprogramot vezetett belügyminisztériumi dolgozók számára.

Pajcsics József nyugállományú rendőr dandártábornok, büntetőjogász, a bűnüldözés területén (BM. Vizsgálati Osztály, ORFK Vizsgálati Főosztály) eltöltött csaknem harminc év után 1995-ben ügyvédi irodát alapított. Nevéhez fűződik Nagy Imre és mártírtársai sírhelyének felkutatása (1988-89), a "Dunagate" Bizottság mellett szakértőként működött közre.

Korinek László előadásának videófelvétele itt nézhető meg. (A videó feletti csúszkával állítható az élőkép és a dia méretének aránya.)

Pajcsics József előadása itt tekinthető meg.