Átadták az MTA Könyvtár és Információs Központ új raktárát

Az MTA KIK törökbálinti raktárépületének 800 nm alapterületű, felújított szárnyában három szinten összesen csaknem 13 ezer méternyi polc kapott helyet. Idekerül majd a Magyar Tudományos Akadémia Levéltára, régi és újabb kiadványai, valamint a könyvtár néhány könyvritkasága és az Akadémiára szállt hagyatékok egy része. Az új részben digitalizációs műhely, könyvtakarító gép, valamint a legértékesebb könyvek számára trezor is található.

2019. július 10.
A raktárról készült fotók a képre kattintva érhetőek el. A raktárról készült fotók a képre kattintva érhetőek el. fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az 1970-es évek óta működik Törökbálinton a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ raktára a könyvtár állományának növekedése miatt, valamint az Akadémia számára felajánlott számos hagyaték méltó és szakszerű elhelyezése érdekében. Ha egymás mellé tennénk a raktár jelenlegi polcait, elérne a Velencei-tóig.

fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az Akadémiai Könyvtár a törökbálinti raktárban is végez digitalizációt. Az állagmegóvásban kulcsfontosságú a szakszerű tisztítás, ezért a raktárt ennek megfelelő könyvtakarító géppel is ellátták. A szerkezet kiporszívózza, majd kefével megtisztítja a régi és ritka kiadványokat is. A trezort a legértékesebb könyvek és kéziratok tárolása céljából építették ki külön tűzjelző rendszerrel.

fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az új raktérrészben korszerű légtechnika működik, ami biztosítja a könyvek számára megfelelő páratartalmat, szellőzést és hőmérsékletet. Modern tűz- és füstjelző berendezést is telepítettek a biztonságos tárolás érdekében.

fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A raktár nem látogatható, de az Arany János utcai központi épületben használt katalógus alapján ki lehet kérni bármelyik itt tárolt kiadványt, amelyet egy munkanapon belül elszállítanak az V. kerületbe.

fotó: mta.hu/Szigeti Tamás