Amit az agyunk lát; könyv a málenkij robotról: a Szigma – a holnap világa 2018. április 10-i adása

A látás idegrendszeri folyamatainak megértésével foglalkoznak egy nemzetközi csoportban az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai. Többek között az agy azon működését térképezik fel, amely az aktuális, látott képet a már meglévő tudásunkhoz társítja, és így alkotja meg a szemünk által befogadott látvány jelentését. Az adás második felében kiderül, hogyan gyűjtötték össze a Szovjetunióba, málenkij robotra hurcolt embereket, és mit tudunk ma a sorsukról.

2018. április 13.

Állatkísérletekkel és gépi intelligenciával vizsgálhatja a látás idegrendszeri folyamatait egy magyar vezetésű kutatócsoport. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban dolgozó Orbán Gergő és nemzetközi csapata csaknem másfél millió dollárt nyert el egy hároméves projektre. A nemzetközi együttműködésben zajló projekt központi feltételezése, hogy az aktuális és korábbi információk fúziójának jellegzetességei már az agyi feldolgozás korai szakaszában, tehát az elsődleges látókéregben is megjelennek. „Bármit látunk, központi idegrendszerünk több lépésben mérlegeli a képi információ jelentését. Agyunk azt a megoldást fogja választani, amit előzetes tapasztalatok során már megismert. Amikor értelmezünk egy képet, agyunk felhasználja a világról felhalmozott tudásunkat. A lehetséges hipotézisek közül azt tekinti valószínűbbnek, amely jobban illeszkedik a világról alkotott korábbi elképzeléseink közé. Akár szeretnénk, akár nem, agyunk csak a már elsajátított kontextusokban értelmezi az információt” – mondta Orbán Gergő.

A második világháború utolsó hónapjaiban Magyarországról körülbelül hatszázezren kerültek szovjet fogságba. A foglyok közel harmada civilként vált „hadifogollyá”. Stark Tamás az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa „… akkor aszt mondták kicsi robot” címmel írt könyvet elhurcolásukról. A tudományos magazin e heti adásában a szerző többek között arról is beszélt, mennyire lehet erről az időszakról szovjet forrásokat találni és használni.

A Szigma 2018. április 10-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.