Alapkutatással a szuperbaktériumok ellen – öt perc videó Pál Csaba szegedi akadémiai kutatócsoportjáról

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban születő egyedi ötletek áttörést hozhatnak az egyre fenyegetőbb antibiotikum-krízisben. Pál Csabáról és fiatal kutatótársairól szól „A mi Akadémiánk” című videósorozat második része, melyet az Akadémiai Dolgozók Fóruma készített.

2019. május 14.

Pál Csaba Oxfordból tért haza, hogy az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok titkait kutassa, és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban találta meg azt a biztos intézeti hátteret, amelyre laboratóriumát építhette. Kutatócsoportjának munkája az alapkutatásra épül, hiszen – mint ahogyan a videóban el is mondja – „alapkutatás nélkül nem lesznek olyan eredmények, amelyek hasznosíthatóak lennének”.

A csoport zömében fiatal tagjai változatos tudományterületekről érkeztek, hiszen a baktériumok és az antibiotikumok kapcsolatának feltárásához éppúgy szükség van genetikai és evolúcióbiológiai tudásra, mint kémiai ismeretekre.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma videójában a kutatócsoport tagjai beszélnek munkájukról – van, aki a baktériumok evolúciójának akár milliószoros felgyorsításán dolgozik, más pedig a szuperbaktériumok szükségszerűen megjelenő gyenge pontjait keresi.

„Olyan projekteket indítottunk el, melyekre mások abszolút nem gondoltak” – foglalja össze Pál Csaba a kutatócsoport erősségét. Így a szegedi akadémiai laboratórium úgy is képes kiemelkedően helytállni a nemzetközi mezőnyben, hogy egyébként anyagi forrásokban Magyarország nem veheti fel a versenyt sok nyugati országgal.

„Van két olyan molekulánk, amely nagyon gyorsan irtja a leggonoszabb kórokozó baktériumokat is” – teszi hozzá a kutatócsoport vezetője, és ezek a hatóanyagok, úgy fest, egerekben is jól működnek. A következő nagy lépés a klinikai tesztek elindítása lesz, és talán megszülethet egy olyan antibiotikum, amely lépéselőnyt adhat a baktériumokkal való világméretű versenyfutásban.

További részletek a kutatócsoport munkájáról és interjúk a fiatal szegedi kutatókkal az ADF videójában: