A koleszterinszint kapcsolata a demenciával és őstörténeti expedíció Szibériába

Miről árulkodhat a túl alacsony koleszterinszint? Vajon az idén nyáron az Urálon túlra indított őstörténeti expedíció megváltoztatja-e a magyar őstörténetről eddig alkotott képünket? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a Szigma – a holnap világa 2017. augusztus 29-i adásának hallgatói.

2017. augusztus 31.

Lehet, hogy nemcsak a magas koleszterinszint jelent egészségügyi problémát, hanem a túlzottan alacsony is? Magyar kutatók eredményei arra utalnak, hogy ez az állapot bizonyos körülmények mellett összefüggésben állhat a demenciával. A részletekről és az efféle összefüggéseket feltáró adatelemzés sajátosságairól Grolmusz Vince beszélt az e heti Szigmában.

Részletes beszámoló az expedícióról az MTA BTK oldalán.Türk Attila nemrég tért haza az ötödik magyar-orosz uráli régészeti expedícióról. Módosítanunk kell-e a magyar őstörténetről eddig alkotott képünket a kutatócsoport eredményei alapján? Mit találhatnak a régészek egy magyarnak vélt uráli sírban? Hol lenne érdemes további ásatásokat folytatni? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a tudományos magazin adásának hallgatói.

A 2017. augusztus 29-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet