A kémia ünnepe – Christmas Lecture és Zemplén Géza-díjakkal elismert kutatók előadásai az Akadémián

Bodor Miklós, az MTA külső tagja tartotta decemberben a kiemelkedő kutatók munkásságának átfogó bemutatására létrehozott Christmas Lecture-t. Az MTA Kémiai Tudományok Osztálya rendezvényén immár 29. alkalommal adták át a kimagasló hazai szintetikus szerves kémiai kutatások elismerésére alapított Zemplén Géza-díjat is. A Zemplén Géza-fődíjat 2022-ben Skodáné Földes Rita, az MTA doktora, a Zemplén Géza-díjat pedig Ábrányi-Balogh Péter nyerte el. A rendezvényen készített videófelvétel cikkünkben megnézhető.

2023. január 26.

Idén lesz harminc éve, hogy a világszerte elismert Kossuth-díjas vegyészről és akadémikusról, Zemplén Géza Gusztávról (1883–1956) elnevezett rangos kémiatudományi díjat a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Tudományok Osztálya minden évben átadja olyan kutatóknak, akik a hazai szintetikus szerves kémiai kutatások területén kimagasló munkát végeznek. A díjnak két fokozata van: a Zemplén Géza-díj a 40 év alatti fiatal szerves kémikusok munkájának elismerésére szolgál, a Zemplén Géza-fődíj pedig a kutatói életpályájukban már előrébb járó tudósok megbecsülését hivatott kifejezni.

Az 1983 óta fennálló díj két különböző fokozatát 29. alkalommal 2022. december 15-én adták át az MTA Székház Felolvasótermében. A Zemplén Géza-fődíjat 2022-ben Skodáné Földes Rita, az MTA doktora, a Zemplén Géza-díjat pedig Ábrányi-Balogh Péter nyerte el.

Skodáné Földes Rita Perczel András akadémikussal, az MTA Kémiai Tudományok Osztálya elnökével (balra) és Keserű György Miklós akadémikussal
(További képek a rendezvényről a fotóra kattintva nézhetők meg.)
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A díjátadás és a kutatókat méltató laudációk mellett a rangos esemény szakmai tudományünnep is volt, hiszen három kémiai előadás is elhangzott rendezvényen. Skodáné Földes Rita Nem csupán oldószer – Ionfolyadékok felhasználása katalikus reakciókban címmel, Ábrányi-Balogh Péter pedig Foszfortól a kénen át – multikomponensű és egyedényes reakciók címmel beszélt díjat érő tudományos kutatásairól.

A karácsony előtt néhány nappal rendezett esemény ünnepi előadását Bodor Miklós, az MTA külső tagja tartotta.

Bodor Miklós

A Retrometabolikus gyógyszertervezés: elmélet, fejlesztés és klinikai sikerek című Christmas Lecture bemutatta, hogy retrometabolikus (RM) gyógyszertervezéssel a molekula lebomlási módja is biztosítja a terápiás index optimalizálását. A két nagyobb RM molekulacsoport közül az egyiket a szervbe irányított kémiai-enzimatikus rendszerek, a másikat pedig a „lágy” gyógyszerek jelentik, mely utóbbiak esetében egy enzimatikailag érzékeny, „lágy” szerkezeti rész biztosítja a molekula toxikus hatást elkerülendő, gyors lebontását. Az akadémikus kutató karácsonyi előadásában olyan redox irányítórendszereket ismertetett, melyek az agy-vér gát tulajdonságait felhasználva a központi idegrendszerbe irányítanak és dúsítanak gyógyszereket, továbbá bemutatott két saját fejlesztésű, „inaktív metabolit” módszer alapján tervezett, nemzetközi forgalomban lévő gyógyszert is.