A Hold másik oldala; az antihidrogén ismeretlen tulajdonságai: a Szigma – a holnap világa 2018. június 26-i adása

Miben különbözik a Hold általunk folyamatosan és a sosem látott oldala? Hova vezet a 21. századi űrverseny? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a tudományos magazin hallgatói. Az adás második feléből kiderül, hogy az antihidrogén milyen eddig ismeretlen tulajdonságait fedezték fel a CERN kutatói.

2018. június 28.

A Hold túlsó oldaláról gyűjt adatokat egy kínai szonda. A kutatások a Hold múltjának és fejlődésének megismerésére irányulnak. Sárneczky Krisztián, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársa elmondta, hogy várható gazdasági haszna egyelőre nincsen az expedíciónak, viszont jó ugródeszkája lehet a további Mars-kutatásoknak és más kisbolygók megismerésének.

Az antihidrogén korábban ismeretlen tulajdonságait mérték meg a Genf melletti antianyaggyárban. A most megvalósult kísérletet több mint két évtizede javasolta egy öttagú csoport, amelynek magyar tagja, Horváth Dezső részecskefizikus, az MTA Wigner FK és a CERN munkatársa számolt be a tudományos magazin e heti adásában az eredményekről.

A Szigma 2018. június 26-i adása itt hallgatható meg.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.