A daganatos betegségek előfordulása Magyarországon – Az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért rendezvényén elhangzott előadások

A megelőzésről, a daganatszűrési programokról és a korszerű terápiás lehetőségekről is szó volt az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért által szervezett vitaülésen. Összeállításunkban elolvashatók az elhangzott előadások szerkesztett változatai.

2023. június 27.

Az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért (EBE) a nemzetközi tudományos fórumok és a szakirodalom figyelemmel kísérésével tudományos elemzéseket végez a 21. századi egészségügy aktuális kérdéseiről a célból, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a szakpolitika és a döntéshozók, valamint a társadalom számára az egészséget, egészségügyet érintő kérdésekről.

Az állásfoglalások, közlemények megjelentetése előtt nyilvános vitaüléseken a terület hazai vezető szakemberei tartanak referátumokat. A 2023. február 28-án A daganatos betegségek előfordulása Magyarországon címmel rendeztek vitaülést. A társadalomban, szakmai körökben jelentőségében nem csökkenő terület tudományos elemzésére az adott okot, hogy két irányadó nemzetközi akadémiai szervezet, a Science Advice for Policy by European Academies (SAPEA) és a Federation of European Academies of Medicine (FEAM) által az elmúlt évben Cancer Screening in Europe címmel nyilvánosságra hozott dokumentum az ellátórendszert is érintő fontos megállapításokat tett.

Az alábbiakban az EBE rendezvényen elhangzott előadások szerkesztett változatai olvashatók. A szerzőket és az ülést szervező Vokó Zoltánt köszönet illeti a magas színvonalú dokumentum elkészítéséért.

Kosztolányi György
akadémikus, az EBE elnöke


A daganatos betegségek előfordulása Magyarországon – Az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért vitaülésén elhangzott előadások ide kattintva olvashatók.