Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Széchenyi-emlékbeszéd

A Széchenyi-emlékesten tartotta székfoglaló beszédét Alföldi Róbert, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

2019. március 21.

Alföldi Róbert 2019. április 8-án tartotta meg székfoglaló előadását a X. Széchenyi-emlékesten Vizsgálat – (önvizsgálat) – csak merre és hogyan…. az előre… címmel a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermében.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás
A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2010. évben indította újra a reformkor nagy alakját felidéző, évtizedeken keresztül elmondott, majd 1944-ben megszakadt emlékbeszédeket - miután az Akadémiai Kiadóval közösen kiadta a Széchenyi emlékezete; Serlegbeszédek a Nemzeti Kaszinóban 1864-1944 című dokumentumkötetet. A tartalom persze új. A cél az, hogy méltó módon, retorikai sallangoktól mentesen emlékezzünk, és ébren tartsuk Széchenyi István szellemét. Évente egy-egy nemzetközileg elismert tudóst, művészt kérünk fel arra, hogy Széchenyi halálának évfordulójához (április 8.) közeli időben tartson előadást az Akadémián tetszése szerinti témáról - kapcsolódva Széchenyi István eszméihez, amelyek ma éppoly időszerűek, mint a maguk korában voltak.

A székfoglaló szövege itt olvasható.

További képek pedig itt tekinthetők meg.

A Széchenyi-emlékestet az alábbi felvételen tudják megnézni:

A Széchenyi-emlékesten kapta meg az idei díjazott, Jeney Zoltán a Szekeres György Műfordítói Érmet. Rajnavölgyi Géza mondott laudációt.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás