Magyar Krónika az Akadémia Lendület programjáról

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjában részt vevő négy fiatal kutatót és eredményeiket mutatta be a Duna TV kulturális magazinja, a Magyar Krónika.

2017. március 24.

A műsor először a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának időszakába kalauzolja a nézőket, Mekota Ervin építész segítségével.

Pálffy Géza történész, az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője a legfontosabb nemzeti ereklyénkkel kapcsolatos korábbi kutatásokról és a legújabb tudományos eredményekről számol be. Egyebek mellett arról, hogy milyen biztonsági intézkedésekkel próbálták óvni a Szent Koronát, és hogy ennek ellenére mégis hogyan ferdült el a kereszt a tetején.

Insperger Tamás gépészmérnök, az MTA-BME „Lendület” Emberi Egyensúlyozás Kutatócsoport vezetője abba a tudományos munkába enged betekintést, amelynek célja az emberi egyensúlyozás folyamatának megértése. Miért történnek az időskori elesések? Első lépésként erre próbálnak válaszolni a kutatók, akik aztán különböző módszereket is kidolgozhatnak az emberi egyensúlyozási képességek javítására.

Miért kell piros fényben lennie az egerekkel dolgozó agykutatónak a laboratóriumban? Egyebek mellett ez is kiderül abból a beszélgetésből, amelyben Hangya Balázs, az MTA KOKI „Lendület” Rendszerszintű Idegtudomány Kutatócsoport vezetője azt is elmondja, hogy milyen vizsgálatokkal próbálják jobban megérteni a tanulás folyamatát.

Ősi Attila geológus, paleontológus, az MTA-ELTE „Lendület” Dinoszaurusz Kutatócsoport vezetője pedig azoknak a bakonyi ásatásoknak az eredményeit összegzi, amelyek révén az elmúlt években jelentősen bővültek ismereteink a 85 millió évvel ezelőtti világról.

A 25 perces videó a képre kattintva indítható.

Forrás: MTVA