A globális felmelegedésért túlnyomórészt az ember felel – Bartholy Judit az IPCC-jelentésről a Szigmában

Ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése túllépi az 1,5-2 Celsius-fokot, a Föld klímája visszafordíthatatlanul kibillen a jelenlegi stabil állapotából, ezért gyors és intenzív cselekvésre van szükség. Egyebek mellett erről beszélt Bartholy Judit klimatológus, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének egyetemi tanára, az MTA doktora a Szigma – a holnap világa 2021. augusztus 10-i adásában a napokban megjelent IPCC-jelentés kapcsán.

2021. augusztus 13.

A szakember szerint az ENSZ kormányközi klímaváltozással foglalkozó tanácsadó testületének idei jelentése borúsabb képet fest a klímaváltozásról, mint a korábbiak. A klimatológus az InfoRádió műsorában elmondta, hogy jelen tudásunk szerint a párizsi klímaegyezményben szereplő 1,5-2 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés az a határérték, amelyet túllépve visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak be Földünk éghajlatában.

Bartholy Judit szerint mára egyetlen szakember sincs, aki kétségbe vonja az emberi tevékenység jelentőségét a klímaváltozásban. „A jelenlegi 1-1,5 Celsius-fokos melegedési szintből maximum 0,1 Celsius-fok az, amely természetes okokkal, nevezetesen vulkánkitörésekkel vagy a Nap sugárzásában bekövetkezett ingadozásokkal magyarázható. Zömében az emberi tevékenység által irányított folyamatokról van szó, és ebből is a legnagyobb hatás az ún. üvegházhatású gázok légkörbe juttatása antropogén tevékenység hatására.”