Nemzeti Víztudományi Program

Üzemlátogatás Hartán és Lillafüreden

Az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének tagjai 2019. őszén két magyarországi helyszínt látogattak meg.

Sugár Éva

Az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének tagjai 2019. őszén két magyarországi helyszínt látogattak meg.

Szeptember 14-én, Hartán az Agro-Harta ZRt. vezetői a mezőgazdasági művelés alatt álló földterületek öntözőrendszerét mutatták be az Irányító Testület tagjai részére.


Fotó: Vörös Lajos, Ökológiai Kutatóközpont

Kétféle szántóföldi öntözőrendszert mutattak be működés közben a bizottságnak. Az egyik a csévélődobos automatizált rendszer, a másik a kerekeken guruló, önjáró vagy körbe forgó konzolos esőztető, amely akár többszáz méter hosszú is lehet. Az automatizált és távvezérelt szárazföldi öntözőrendszerek megoldást jelentenek az egyre gyakoribbá váló aszályos időszakokban a mezőgazdasági termelés hatékonyságának költségkímélő növelésére, fenntartható vízhasználat mellett. Általában valamilyen felszíni vagy felszín alatti vízkészletből nyerik ki az öntözővizet szivattyúk segítségével (Hartán a Dunából). Egy-egy szántóföld öntözési lefedettségének megtervezése gondos előkészítő mérnöki munkát igényel.

A kezdeti nagy költségekkel járó innovatív beruházás évente akár több betakarítást is lehetővé tehet a termelési hozam növekedésével, ezért viszonylag gyorsan megtérülő beruházásról van szó.

A látogatás oka, hogy a hazai víztudomány egyik legnagyobb feladata a mezőgazdálkodáshoz kötődő vizes kihívásokra adható válaszok tudományos megalapozása, ideértve az öntözést és az aszályt.


Horányiné Csiszár Gabriella osztályvezető, MIVIZ Kft.
Fotó: Vörös Lajos, Ökológiai Kutatóközpont

Szeptember 21-én két szakmai látogatást tett az Irányító Testület Lillafüreden. Délelőtt a Szinva-vízesés mellett található Anna-barlangban, a Miskolci Vízmű Kft. által üzemeltetett forrást Horányiné Csiszár Gabriella osztályvezető asszony (MIVIZ Kft.) vezetésével látogatta meg a bizottság. A Palota Szálló termálvizét is biztosító forrást a második világháború után kötötték be Miskolc ivóvíz-ellátásába, ahonnan a karsztvíz gravitációs úton jut az ivóvízhálózatba. A mésztufabarlang vízművekkel kiépített részét biztonsági előírások miatt elzárják a látogatók elől.

A Bükki Nemzeti Park egy másik karsztvizes forrása, a Margit-forrás kristály tiszta vize táplálja az 1932-ben épült Lillafüredi Pisztráng-telepet, ahol több medencében különböző pisztráng fajtákat nevelnek hagyományos tenyésztési technológiával. A Víztudományi Program Irányító Testületének tagjai betekintést kaptak a medencék érzékeny vízminőségének fenntartásához szükséges folyamatos odafigyelést és ellenőrzést igénylő munkafolyamatokba. A legkisebb vízminőség romlás, vagy az oxigénkoncentráció csökkenése katasztrofális az érzékeny pisztrángok számára. Mivel a jövő étrendjében a halnak a szerepe ugrásszerűen meg fog növekedni, a megismert példa fontos útmutatókkal szolgálhat eljövendő fejlesztések számára.


Fotó: Vörös Lajos, Ökológiai Kutatóközpont

Fotó: Vörös Lajos, Ökológiai Kutatóközpont