Nemzeti Víztudományi Program

A World Science Forum lehetőséget adott az eddigi hatalmas munka áttekintésére is

Nagy sikerrel zajlott le a World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémián november 19 és 23 között. Több mint ezer ember vett részt a különböző programokon a világ minden tájáról. Az ötnapos programban helyet kapott az MTA Nemzeti Víztudományi Programja is, amelynek nemzetközi szakértői tartottak előadásokat a víztudományi kutatások legaktuálisabb kérdéseiről.

2019. december 9.

A Nemzeti Víztudományi Program szekciója november 19-én egy bizottsági World Science Forum 2019 THE RESPONSIBILITY OF WATER SCIENCE FOR SUSTAINABILITY 20 November 2019üléssel kezdődött, ahol a hazai Irányító Testület tagjai beszámoltak a program jelenlegi állásáról, a folyamatban levő kutatásokról és a legújabb eredményekről, valamint bemutatásra került a Nemzeti Víztudományi Program angol nyelvű kiadványa (amely online is elérhető: Hungarian Water Research Programme Challenges and Resesarch Tasks). Engloner Attila projektvezető a „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig” programról számolt be. Az ülés második felében megvitatták a jövőbeni terveket, stratégiákat, valamint javaslatokat tettek a további lépésekre. Felmerült többek között, hogy a klímaváltozás hatásai hangsúlyosabban szerepeljenek a programban, valamint, hogy ezen belül kiemelten kellene foglalkozni a klímaváltozás városi környezetre gyakorolt hatásával, mint például az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, a CO2 kibocsátás, vagy a mikroszennyezők kérdése. Ezekhez a felvetésekhez továbblépési tanácsok is születtek, például a mikroműanyagok kérdéskörére fókuszálva. Javaslatként fogalmazták meg, hogy a program még jobban igyekezzen holisztikus szemlélettel működni, ami egybecseng a World Science Forum üzenetével is.

A szűk szakmai tanácskozás után november 20-án a nagyközönség számára mutatták be a víztudományi kutatások aktuális trendjeit, jelentős nemzetközi eredményeit az MTA Nemzeti Víztudományi Program nemzetközi külső testületének tagjai. Az MTA Felolvasótermében tartott szekcióban öt előadásra került sor, amelyek témái lefedték a víztudományi kutatások jelentősebb területeit.

Szűcs Péter, Engloner Attila, Németh Tamás, Lucien Hoffmann, Farkas Csilla, Bozó László, Vörös Lajos, Helmut Kroiss, Bogárdi József, Jan Szolgay, Báldi András, Józsa János, Sugár Éva
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Elsőként Helmut Kroiss, a Bécsi Egyetem professor emeritus-a a szennyvízkezelés új kihívásairól tartott előadást, majd Farkas Csilla, az MTA egykori, jelenleg a Norwegian Institute of Bioeconomy Research kutatója következett, aki a talajnedvesség vízkörforgásban betöltött fontosságára világított rá. Bogárdi János, a Bonn-i ENSZ Egyetem kutatója a fenntartható vízhasználatról tartott előadást, majd ezt a témát folytatta Lucien Hoffmann igazgató (Luxembourg Institute of Science and Technology) aki szintén a vízgazdálkodás jövőjével, az „Earth Observation” vízgazdálkodásban rejlő lehetőségeivel foglalkozott. Az előadások sorát Jan Szolgay (Slovak University of Technology in Bratislava) zárta, árvizekkel foglakozó előadásával. Az előadóülés a World Science Forum kapcsolt rendezvénye volt, angol nyelven, ugyanakkor a hazai nagyközönség számára is nyitott volt, így a sokszínű hallgatóság tagjai képet kaphattak a víztudományi program széleskörű munkájáról, a témák aktualitásáról és fontosságáról.

A World Science Forum egy remek lehetőséget biztosított arra, hogy egy jelentős, a társadalmat is megszólító nemzetközi fórumon részt véve átgondolhassuk a Nemzeti Víztudományi Program eddig elért eredményeit, és azt folyamatosan fejlesztve, a jó irányokat pedig folytatva vihessük tovább a 2016-ban megkezdett hatalmas munkát.