Dísztermi koncerttel és festménykiállítással indult útjára az Akadémia kulturális estjeinek sorozata

Az Akadémiai Klub Egyesülettel együttműködésben szervezett új rendezvénysorozat kéthavonta a magyar zene, a képzőművészetek és a gasztronómia kiválóságait mutatja be a meghívott vendégeknek.

2021. szeptember 28.

„A zene rendeltetése belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. S ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet” -
idézte a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, a zeneszerző Kodály Zoltán gondolatait Freund Tamás, az MTA elnöke.

"Mintha a tudósok számára kínált volna fel receptet! Hiszen a kutató tudós elsődleges feladata, hogy korának legmodernebb módszereit alkalmazva tolja ki a megismerés határait, amennyire csak lehet. De ha itt végleg elakad, akkor baj van. Meg kell próbálnunk e határok mögé tekinteni, hogy a legjobb hipotéziseket tudjuk felállítani, és megfelelő irányba induljunk el, hogy megismerhessük a még ismeretlent, amelyről legfeljebb sejtéseink lehetnek. Ehhez pedig a gazdag belső világ elengedhetetlen, ezért vagyok hálás a sorsnak, hogy gyerekkoromtól kezdve az aktív muzsikálás nem csupán megédesítette az életemet, hanem a kutatói pályán is sikeressé tett."

Mint Freund Tamás fogalmazott: "Elnök elődöm szavainál nem is találhatnánk jobb mottót az Akadémiai Klub Egyesület keretein belül most induló rendezvénysorozatunknak. A természettudományok virágzása, a szédítő technológiai fejlődés közepette talán sosem volt ennyire fontos, hogy a ráció, az intellektus mellett lelkünk másik, meglehet szerényebb oldalát se engedjük visszahúzódni. (...) Kéthavonta a magyar zene, a képzőművészetek és a gasztronómia kiváló képviselőit mutatjuk be meghívott vendégeinknek, és bízom benne, hogy a kellemes hangulatú esti társalgásokban szétválaszthatatlanul összekeverednek majd a tudomány és a művészet témái."

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

Az esten Balázs János zongoraművész és Sárközi Lajos hegedűművész közös dísztermi koncertjét követően az Akadémiai Klub termeiben Gyémánt László festőművész és felesége, Ardey Edina kiállított műveit mutatták be, és Feledy Balázs művészettörténész beszélgetett a festőművészekkel.

Végül Takler András borász vezette be a vendégeket a Takler Pincészet borainak világába.

Balázs János a zongoránál. A képre kattintva galéria nyílik Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás