A művészetek által gazdagított belső világ - Művészeti estek az Akadémián II.

Második alkalommal gyűltek össze a Magyar Tudományos Akadémia és az Akadémiai Klub Egyesület „Művészeti estek az Akadémián” című rendezvénysorozatának vendégei az MTA Székházában 2022. március 28-án. Az egybegyűltek először az UMZE Kamaraegyüttes koncertjét hallgathatták meg, majd Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállított műveit mutatták be maguk a festőművészek. Végül Gere Attila borász vezette be a vendégeket pincészetének világába.

2022. március 29.

"A zene szeretetét és értését tanulni lehet, és tanulni kell, hiszen az nem csak a léleknek tesz jót. Az agykutatás eredményei ma már fényesen igazolják, hogy a művészetek által gazdagított belső világ hatékonyabbá teszi a tanulást, tartósabbá és egyedibbé az elraktározott emléknyomokat, fokozva a kreativitást nem csupán a művészetek, hanem a tudomány területén is" - mondta a művészeti est vendégeit köszöntve Freund Tamás, az MTA elnöke. "Ez a belső világ pedig nem más, mint érzelmeink, motivációink, és a mindezeket meghatározó többezer éves kulturális örökségünk együttese. A kreatív gondolkodó képesség kialakulása szempontjából elengedhetetlen a belső világ gazdagítása, érzelemgazdagságunk fokozása. Ennek kulcsa pedig a művészeti nevelés, azon belül is kiemelt jelentőséggel a zene."

Freund Tamás kiemelte, hogy egy olyan, majd kétszáz éves nemzeti intézménynek, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia, rendkívül fontos a hagyományok méltó ápolása, de a hagyományteremtés is. E hagyományteremtőnek szánt rendezvénysorozat – a Művészeti Estek az Akadémián – második estjén a műsor szervezését a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vállalta.

Freund Tamás köszöntője ide kattintva olvasható.

A köszöntőt követően koncerttel folytatódott a program. Igor Sztravinszkij: A katona története című operájából az ÚMZE Kamarazenekar előadásában hallgathatott részleteket a közönség. Vezényelt Vajda Gergely, közreműködött Gálffi László, a SZIMA rendes tagja, Kossuth-díjas színművész.

A zene után a képzőművészeté volt a főszerep. Vojnich Erzsébet (Prima Primissima díjas) és Szüts Miklós kiállításán - mindketten a SZIMA rendes tagjai - Haász István, a SZIMA Képző- és Iparművészeti osztály elnöke, érdemes művész tartott bevezetőt.

Az este a neves borász, Gere Attila borkostolójával zárult.